14:31 / 11.04.2020.

Autor: HRT/I.Z.

Zbog epidemije provodi se kampanja "Iza vrata"

-

-

Foto: - / -

Nasilje u obitelji i nad djecom nije privatna stvar. Odgovornost njegova sprječavanja leži na čitavoj zajednici i tiče se svih onih koji čuju i slute, a okreću glavu i šute.
Zbog proglašenog stanja epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u svakodnevnom životu Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i policija provode kampanju "Iza vrata".

- Proglašeno stanje epidemije uzrokovane korona virusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima, u situacijama narušene obiteljske dinamike, može dovesti do nasilja i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. U takvim crnim scenarijima najnezaštićeniji su naši najmlađi, bilo da su neposredne žrtve ili promatrači nasilja u obitelji. Djeca intenzivno proživljavaju izloženost nasilju, opetovano pate, a ne mogu pomoći, zato trebaju našu zaštitu, navode iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

- U to ime ne smijemo dozvoliti da, unatoč sezoni zatvorenih vrata, nasilje ostane neprijavljeno, jer kada se nasilje prijavi, djetetu ima tko pomoći, dodaju u priopćenju.

- Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i policija kontinuirano rade na prevenciji nasilnih i zlostavljajućih događaja koji uništavaju živote i brišu bezbrižnost s dječjih lica, no u ovim izvanrednim okolnostima socijalnog distanciranja i dugotrajnijeg boravka u svojim domovima, u tome trebamo pomoć čitavog društva, građana, susjeda, poznanika, djetetove najbliže okoline i medija, dodaje se.

- Nasilje u obitelji i nad djecom nije privatna stvar. Odgovornost njegova sprječavanja leži na čitavoj zajednici i tiče se svih onih koji čuju i slute, a okreću glavu i šute. Svaka dojava nasilja prevencija je ponavljanja i širenja nasilja. Prijavi nasilje, nazovi 192, apeliraju iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!