18:45 / 03.08.2020.

Autor: Irena Košar/Dnevnik 2/B.A./HRT

"Zbogom Ljubo" najbolja kratka priča o Domovinskom ratu

Vilhelmina Lana Krajcer

Vilhelmina Lana Krajcer

Foto: - / -

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su nagrade učenicima srednjih škola za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu.
U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su nagrade učenicima srednjih škola za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu. Na natječaj su pristigle 83 priče, sedam ih je nagrađeno, a još pet pisano pohvaljeno, dok su autori triju najboljih dobili novčane nagrade na svečanosti u Zagrebu.

Ponos i sreća na Laninu licu. Njezina priča "Zbogom Ljubo" o posljednjim satima života dvojice prijatelja u Vukovaru proglašena je najboljom kratkom pričom, za koju je dobila nagradu u iznosu od 3000 kuna.

- To stvarno uopće nisam očekivala. Kad sam vidjela da sam dobila prvu nagradu, bila sam užasno sretna, rekla je Vilhelmina Lana Krajcer, učenica 1. razreda IV. gimnazije Zagreb.

Tea je autorica drugonagrađene priče i dobitnica 2000 kuna.

- Priča se zove "Krvave vode" i radi se o devetogodišnjoj djevojčici i njen doživljaj u vrijeme ratnog doba u Dubrovniku, rekla je Tea Oštrić, učenica 2. razreda Gimnazije Petra Preradovića Virovitica.

Tema Lorenine priče, za koju je dobila treću nagradu i 1000 kuna, obiteljska je tragedija.

- Radi se o mom stricu koji je poginuo jako mlad u vrijeme rata jednim nesretnim slučajem, a imao je samo 10 godina, rekla je Lorena Filipović, učenica 3. razreda, Opće gimnazije Županja.

Na drugi natječaj za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu pristiglo je više od 80 učeničkih radova. Povjerenstvo je imalo jasne kriterije za vrednovanje: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.

Cilj natječaja je, kako se navodi na stranici Ministarstva, očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

- Kvaliteta priča na ovogodišnjem javnom pozivu je bila jako visoka. Pogotovo smo iznenađeni činjenicom da se ove godine javilo puno učenika 1. i 2. razreda, rekla je Ivanka Bušić, voditeljica Službe za očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Mentorica prvonagrađene učenice prof. Ana Samardžija Lujanac okupljenima se obratila te istaknula kako učenike motivira na pisanje o Domovinskom ratu.

- Neizmjerno sam ponosna što su već drugu godinu učenice moje škole – IV. jezične gimnazije iz Zagreba - tako uspješne. Prošle su godine nagrađene dvije učenice, a ove godine Vilhelmina Lana je pobjednica kratke priče o Domovinskom ratu. Pohvalila bih ovaj projekt kojem je svrha i cilj očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Nama nastavnicima osobito je zanimljiv jer je konačan cilj književno ostvarenje pa tako afirmacijom upravo pisane riječi učenici promišljaju, razvijaju domoljubne osjećaje, interes za nacionalnu povijest te stav prema ratnim zbivanjima u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, rekla je Ana Samardžija Lujanac, profesorica hrvatskog jezika u IV. gimnaziji Zagreb.

Nagrađenim učenicima čestitao je i ministar hrvatskih branitelja.

- Svima vama nagrađenima i pohvaljenima, vašim mentorima, čestitam i zahvaljujem na trudu, kao i svim učenicima koji su se prijavili na ovaj poziv i čije priče će se čuti u njihovim školama, rekao je Tomo Medved.

Poručio je kako je naša domovina jedinstvena u Europskoj uniji po svojoj novijoj povijesti, stoga nam misija mora biti podizanje svijesti mladih o Domovinskom ratu i prenošenje važnost žrtve hrvatskih branitelja za našu današnju slobodu. Ministar je istaknuo kako današnji događaj i sve pristigle kratke priče o Domovinskom ratu učenika srednjih škola pokazuju da smo u tome uspješni, da su naši mladi svjesni kamo pripadaju te da poznaju povijest svoje države i tako oblikuju vlastiti identitet.

U planu je i objaviti učeničke radove od prošle i ove godine u zbirci kratkih priča.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!