20:36 / 05.04.2021.

Autor: Josip Gavranović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Zekanje u Zoo vrtu"

"Zekanje u Zoo vrtu"

"Zekanje u Zoo vrtu"

Foto: Josip Gavranović / HRT

I ove je godine na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu održano "Zekanje u Zoo vrtu", tradicionalna manifestacija koja buđenje prirode, u prvom redu životinjskog svijeta, povezuje s uskrsnim običajima. Unatoč epidemiji, zekanje je i ove godine privuklo stotine posjetitelja. Najviše je, naravno, bilo roditelja s djecom.

Danas se ovdje nisu držali one "Ne diraj lava dok spava". Zbog poslastica skrivenih u pisanici, kralja se budilo bez grižnje savjesti. Trenutak sreće i za merkate. Njihovo uzbuđenje osjetili su i posjetitelji. 

Brkove su omastili bjeloruki giboni i čimpanze. Zanimljivo posjetiteljima, a još više životinjama. No nije sve u zabavi, kažu nam u zoološkom vrtu.

- Želimo educirati posjetitelje o zaštiti životinjskih vrsta kroz jedan zabavan i edukativan način. Osim toga kroz ovakvo događanje i životinjama obogaćujemo životni prostor potičemo ih da se ponašaju kako bi se ponašali u prirodi, govori Ivana Kovarek Antonović, zoologinja.

Prekrasan blagdanski dan iskoristio je i Damir Hoyka te predstavio svoj prvi roman za djecu - Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment. Roman je, kaže autor, namijenjen školarcima i svima koji sudjeluju u obrazovnom sustavu.

- Teorija je moja i u stvari likova u knjizi da svatko ima neku sposobnost s kojom može napraviti svijet boljim samo ih trebamo uočiti i razviti, naglasio je Damir Hoyka, autor.

ZOO nikad nije bio popularniji, unatoč pandemiji. 

- Imamo ograničenje na 950 ljudi po našoj kvadraturi i mi smo to još malo smanjili , naglasio je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO-a.

No i oni koji uđu, moraju se odgovorno ponašati.A da je zagrebački zoološki vrt korona free zona pokazuje i nedavno istraživanje Veterinarskog instituta prema kojem ni jedna od 33 životinje testirane na koronavirus nije bila zaražena .


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!