10:20 / 09.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

"Zelena" zanimanja - nepoznanica u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Srednja prirodoslovna škola Vladimira Preloga jedina je u Zagrebu sa smjerom u kojem se učenici školuju za zaštitu prirode i okoliša.
Treba znati da se za ispunjavanje standarda EU-a u području zaštite okoliša u razvijenim državama izdvaja 2 % - 3 % bruto nacionalnog dohotka. U rubrici Imam problem govorilo se o problemu zapošljavanja zanimanja koja u Hrvatskoj nisu našla svoje mjesto, kao ekološki tehničar, ekolog, agroekolog.

Takozvana "zelena" zanimanja nepoznanica su u većini hrvatskih privatnih i javnih poduzeća, iako su preduvjet za dobru i održivu ekonomiju. Direktiva Europske unije propisuje zapošljavanje povjerenika za otpad, a naši ekološki tehničari, školovani za zaštitu prirode i okoliša, nikomu ne trebaju, makar imaju " zanimanje 21. stoljeća", jedno od najtraženijih u razvijenim zemljama Europske unije.U emisiji su gostovali Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, prof. dr. sc. Ivica Kisić, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i dr.sc. Zlatko Milanović, član Uređivačkog odbora časopisa TEHNOEKO.

A srednja prirodoslovna škola Vladimira Preloga jedina je u Zagrebu sa smjerom u kojem se učenici školuju za zaštitu prirode i okoliša. Ekološki tehničari imaju jako širok spektar poslova koje mogu raditi nakon završene srednje škole, no posla za njih nema. Zašto je to tako provjerila je naša ekipa u razgovoru s maturantima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!