17:12 / 06.01.2018.

Autor: HRT

Zima na raznim meridijanima i paralelama

-

-

Foto: - / -

Pored predstavljanja specifičnih klimatskih uvjeta, izložba otkriva i kako su se zimi prilagodile životinje.
Zimski školski praznici u Zoološki vrt grada Zagreba tradicionalno donose interaktivnu izložbu Zima oko svijeta. Ovogodišnja se održava do nedjelje, 14. siječnja.

Izložba koju Vrt organizira u suradnji s agencijom Paprika, otvorena je svakodnevno između 11 i 15 sati.

U dvije dvorane Edukacijskog centra i na Edukacijskom trgu posjetitelji će moći doznati kako izgleda zima u različitim dijelovima svijeta. Pored predstavljanja specifičnih klimatskih uvjeta, izložba otkriva i kako su se zimi prilagodile životinje.

Uz visoke temperature u tropskim šumama zimi život teče nesmetano, a u snijegom prekrivenim zimzelenim i listopadnim šumama mnoge životinje tada spavaju zimski san. Močvare umjerene klime zimi su okovane ledom, pa djeluju zamrle, a u močvarama toplih krajeva život buja.

U vrućim pustinjama zima je blaga, a u hladnima niske temperature umiruju prirodu. U istočnoj Africi zima donosi obilje kiše te visoke temperature, pa se travnjaci zazelene i životinje uživaju u obilju hrane.

Kako bi posjetitelji na što zanimljiviji način upoznali raznolikost faune u različitim dijelovima svijeta, očekuju ih neobični preparati. Moći će razgledati i dodirnuti krzno tigra, devinu i antilopinu dlaku, kožu krokodila, gnijezdo djetlića, nojevo jaje, lubanje lava i bizona.

Očekuje ih i bliski kontakt s nekoliko živih životinja. Među njima su divovski paličnjak, mliječna zmija, bradata agama i madagaskarski siktajući žohar.

Posebno zanimljivo bit će u subotu i nedjelju, 13. i 14. siječnja u 12 sati. Tada će posjetitelji moći sudjelovati na radionici Slonov zub - Curaprox gdje će učiti o zubima životinja i ljudi te važnosti oralne higijene.

Za sudjelovanje u radionici potrebno se najaviti putem e-adrese: edukacija@zoo.hr.

Ekipa Dobrog jutra provjerila je u razgovoru s Damirom Skokom, ravnateljem  Zoološkog vrta grada Zagreba i edukatorom Tomislavom Krizmanićem koje su novine ovogodišnje interaktivne izložbe, zabavne i edukativne svim generacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!