Zimska radionica programiranja, robotike, astronomije...

02.01.2020.

17:58

Autor: Franka Jović Tonkli/T.V./HRT

default error photo
Prvi je ovo dan zimske radionice programiranja, robotike, astronomije, modelarstva i obrade stiropora. 12 je dječaka u skupini, 12 novih prijatelja. I velikih ljubitelja tehnike.
Zvjezdano selo na Mosoru i ovih je školskih praznika domaćin učenicima osnovnih i srednjih škola željnih novih znanja i kad nema nastave. Znatiželjnoj se družini u prirodi pridružila nakratko naša splitska ekipa.

Prvi je ovo dan zimske radionice programiranja, robotike, astronomije, modelarstva i obrade stiropora. 12 je dječaka u skupini, 12 novih prijatelja. I velikih ljubitelja tehnike.

- Djeci je zanimljivo svakako čim nešto rade, čim vide da se nešto miče kad naprave. Tako smo počeli sa cubeto robotima odnosno programiranjem bez ekrana gdje imamo kao tablu da ne rade odma na računalima, nego da vide da mogu napraviti program i bez računala, rekao je Tomo Sjekavica, tajnik ZTK DNŽ-a i Grada Dubrovnika.

Na 700 metara nadmorske visine djeca borave tri do pet dana, no mnogima je to malo, pa se vraćaju godinama dok, kao Vito, ne prođu sve radionice.

- Radili smo nešto s drvom, avione smo male pravili prvi put kad sam bio, bio sam i na radioamaterstvu, to nažalost neće bit ovde, kaže Vito Šikić, Kaštela.

Zbog skraćenih praznika, neće nažalost biti proljetnih radionica, no za ljeto, Zajednica tehničke kulture priprema čak tri.

- Cijena je po danu 200 kuna, znači ako je 5 dana 1000 kn, u tome je smještaj, prehrana, troškovi radionice, troškovi mentora, higijenske potrepštine, dakle sve ono što obuhvaća jedan petodnevni aranžman u jednom objektu, objašnjava Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor.

Veselu smo družinu iz Zvjezdarnice napustili dok su teleskopom proučavali Mosor. Čekao ih je ručak i cijeli svemir novih spoznaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!