Život studenata u pandemiji se potpuno preokrenuo

30.01.2022.

12:21

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Studenti u pandemiji

Studenti u pandemiji

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija je uvelike promijenila i studentski život. Od studiranja i polaganja ispita putem interneta pa do druženja, život jednog studenta potpuno se preokrenuo u doba koronavirusa.


Pandemija je ostavila, i još uvijek ostavlja, tragove na studente i njihov način života. Neki od njih nisu još ni upoznali kolege uživo, a drugi se privikavaju na potpuno drugačiji način studiranja.

- Ja sam bio pandemijski brucoš tako da sam sve ljude upoznao online i tek sam ih ove godine uspio spojiti s licima uživo, kaže Filip Štimac, student 2. godine.

- Pričali smo u društvu malo i nama je jako žao zbog toga. Propustili su prve izlaske, kave, druženjam a to je po meni najljepši dio studiranja, dodaje Franka Medarić, studentica 5. godine.

Osim društvenoga života, studenti ističu i tehničke poteškoće, a to pak, kažu, utječe i na koncentraciju za učenje.

- Pa vam se ugasi cijeli sustav, kako ući nazad, kako objasniti profesorima da niste prepisivali, nego je nestalo interneta ili slične situacije, kaže Ivana Jukić, studentica.

Pri riječkom Sveučilištu postoji Studentski savjetovališni centar u kojem psiholozi rade sa studentima. Trenutno imaju i liste čekanja što ukazuje i na povećanu potrebu.

- Mi već sad vidimo promjene od prvog lockdowna do danas, ali kako će posljedice izgledati, sigurno ih ima. Pratit ćemo mentalno zdravlje, kako se prati i tjelesno. Tek za neku godinu ćemo vidjeti što je to sve značilo, kaže Jasminka Juretić, psihologinja SSC Rijeka.

Kao i svi - i riječki se studenti nadaju da će iduće godine kolege upoznati uživo i ponovno njegovati onaj "staronormalni" studentski život.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!