10:41 / 25.01.2020.

Autor: Marijana Kranjec/V.K./HRT

Zlatni daruvarski robotičari

-

-

Foto: - / -

Mladi daruvarski robotičari nižu međunarodne uspjehe. Nakon prošlogodišnjeg zlata za inovaciju pametnog parkinga za bicikle i robotskog nogometa, s natjecanja u Plzeňu, vratili su se s prvom nagradom.
Mladi daruvarski robotičari nižu međunarodne uspjehe. Nakon prošlogodišnjeg zlata za inovaciju pametnog parkinga za bicikle i robotskog nogometa, koje su osvojili na salonu inovacija Arca, ekipa Tehničke škole Daruvar s natjecanja u Plzeňu, u Češkoj vratila se s prvom nagradom. Iza sebe su ostavili vršnjake iz Češke, Slovačke, Njemačke i Kine.

Iako možda izgledaju kao igračke, autići za ove momke više nisu igra. Plodovi su to njihova rada kojim su nadvladali stranu konkurenciju.

- Od samoga početka - oni su sami osmislili ove aute, isprojektirali ih, isprintali na našem školskom 3d printeru, programirali ih i osvojili 1. mjesto, rekla je Sanja Klubička, ravnateljica Tehničke škole Daruvar.

- Tu se ocjenjivao dizajn tog autića, ocjenjivala se brzina prolaska i ocjenjivala se učenička prezentacija - naravno moram naglasiti da se to sve odvijalo na engleskom jeziku, Alen Klubička, profesor elektrotehnike, mentor, Tehnička škola Daruvar.

No za "veliku nagradu Plzena" nije bilo dovoljno samo brzo proći zakrivljenom stazom.

- Za autić je trebalo da nosi čašu vode, mi smo mislili da će trebati puno više vode pa smo gledali na stabilnost ne toliko na brzinu, da smo prije znali, napravili bi još bolje, Ivan Majnarić, 4. r. tehničar za računalstvo.

Ipak dvojica od šestorice daruvarskih natjecatelja pronašla su najbolji način.

- Na natjecanju je išo jedan po jedan autić, nismo ovak puštali više autića odjedamput i bilo je sve normalno, nije bilo nikakvih incidenata i sličnog, Ivan  Sekereš, tehničar za računalstvo, dobitnik 1. nagrade.

Zato su odmah stigle i ponude za studij u Češkoj.

- Fakultet tamo stvarno je na nivou, onak razina više, al najveći problem je ta udaljenost. Jezik ni nije problem, mi tu znamo, al najveći problem je udaljenost, Antonio Veltruski, tehničar za mehatroniku, dobitnik 1. nagrade.

Školi ostaju slatke brige, jer ovi maturanti odlaze. A pozivnica za novo natjecanje već je stigla  - dogodine u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!