08:12 / 04.06.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Zlouporaba droga kod tinejdžera

-

-

Foto: - / -

Liječnici apeliraju na roditelje da obrati više pozornosti na to što im djeca rade te da im pokušaju osvijestiti koliko su droge zaista opasne.
Nedavni slučaj maloljetnika koji su završili u osječkoj bolnici nakon konzumacije sintentskih uličnih droga, uznemirio je roditelje diljem Hrvatske. Kako zaustaviti ovaj uznemirujući trend i na koje znakove roditelji trebaju obratiti pozornost, odlučili smo provjeriti kod stručnjaka.

Šestero djece u dobi od 13 do 17 godina početkom ovoga mjeseca završilo je u osječkoj bolnici s napadajima panike i paranoje. Ti napadaji posljedica su pušenja sintetičke droge koja se nalazi u takozvanim osvježivačima zraka.

To su tvari ili biljne mješavine koje su pošpricane raznim kemikalijama, najčešće se radi o sintetskim kanabidoidima i namjenje su da imitiraju učinak marihuana ili THC-a. Kao takvi su sintetizirani kako bi se izbjegla zabrana konzumiranja marihuane i pušenja trave, izjavila je doktorica Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ Dr. A. Štampar.

Paketiće ove opasne sintetske droge – a nikako osvježivača zraka – maloljetnici mogu kupiti posve legalno i povoljno. Koliko je ova droga opasna svjedoči i smrtni slučaj 15-godišnjeg dječaka iz Zagreba od prije 3 godine.

Mladi za ovim preparatima posežu jer se ustvari žele osjećati kao nakon konzumiranja marihuane. Međutim, ne znaju da ovu drogu prati cijeli niz štetnih posljedica.

Po riječima doktorice Orban posljedice se najčešće očituju u porastu tlaka, paničnim atakama, u lupanju srca ili psihotičkim epizodama koje budu opisane. Tj. mladi ljudi postanu paranoidni, imaju različite oblike neugodnih situacija, najčešće da ih netko proganja ili da netko želi njima ili nekome njima bliskome napraviti.

Mladi prvi puta počinju eksperimentirati s drogama najčešće u razdoblju prelaska iz osnovne u srednju školu. To su prijelomni trenuci koji nose poseban rizik - dokazuju se u novoj sredini, bore se za svoje mjesto da budu prihvaćeni ili dolazi do nekakvih stvaranja grupa. To je period u odrastanju kada je jako bitno da zauzmete nekakvo svoje mjesto, da ste važni, da ste bitni, gdje vas netko procjenjuje, uvažava...

Suprotno raznim bombastičnim izjavama, doktorica Orban pojašnjava da broj mladih s iskustvom u korištenju droga ne raste, ali nažalost ni ne pada, već stagnira: Prema zadnjem istraživanju ESPAD-a, ono što je zabrinjavajuće je da se gube spolne razlike. Prema tome nam sad podjednak broj djevojčica i dječaka konzumira droge, eksperimentira s drogama.

Roditelji itekako mogu zamijetiti da se s njihovim djetetom nešto neobično događa. Neki od znakova su kada se dijete povlači u sebe, kada se pojavljuje neko novo nepoznato društvo, kada primijete promjene u ponašanju – skokove iz mirnog stanja u euforiju…

Isto tako kada dijete odjedanput s vama ili neće ili samo u određenim trenucima hoće s vama razgovarati, kada je baš tako euforično, e onda znate da se trebate pitati što se zbiva. To bude često povezano i sa školskim neuspjehom, izostajanjem iz škole, poručuje doktorica Orban.

Upuštanje u iskustva s drogom, redovito konzumiranje spornih supstanci, prati osim neuspjeha u školi i dubok osjećaj nezadovoljstva samim sobom. Liječnici apeliraju na roditelje da obrati više pozornosti na to što im djeca rade te da im pokušaju osvijestiti koliko su droge zaista opasne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!