Zna li sustav kako s nadarenom djecom?

14.03.2021.

21:13

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT

Hana Vlahov - kvizašica i genijalka

Hana Vlahov - kvizašica i genijalka

Foto: Dnevnik / HRT

Mnoge je, pa i naše školarce, za vrijeme epidemije zarobilo malodušje. Možda ih probudi priča o osamnaestogodišnjoj Zadranki Hani Vlahov, koju je javnost nedavno upoznala preko naših kvizova Potjera i Milijunaš.

Hana je, kratko i jasno, genijalka. Kada je bila mala i šetala s mamom, samo Hana je tada bila u kolicima, igrale su se neuobičajenih igara.

- Dvije,tri godine je imala, dugo se vozila u kolicima i stalno tražila - ajmo se igrati 65 plus 18 - kaže Bianka Pošta, Hanina majka.

Sada se ponovno igraju. Na popularnoj aplikacija za jezike Hana istodobno uči čak tri jezika - njemački, nizozemski i španjolski, mama francuski.

Hanin je IQ 153, s 15 godina je primljena u Mensu. No, najveća ljubav iz kolica ipak je prevladala. Želi studirati matematiku u Groningenu u Nizozemskoj, riječ je o skupom studiju.

- Čini mi se da oni imaju puno više nekako fokus na akademskim stvarima, a ja bi se baš željela više u to udubili, kaže Hana.

Za sada ima novac koji je zaradila na Potjeri, to će potrajati nekih godinu dana, a kasnije će se, kaže, snaći.

Na Potjeri je zaradila 45 tisuća kuna svojim znanjem, radom i pameću. Ova tinejdžerica ni kune nije potrošila da proslavi uspjeh, sve čuva za studij. Samohrana majka lavica prošle se godine s Hanom uputila u Njemačku, ne bi li zaradila novac za kćerin skupi studij. No, pandemija joj je pomrsila planove. Trenutno je nezaposlena. Hana ima gradsku stipendiju koja iznosi 300 kuna.

Majka zahvaljuje svim profesorima i učiteljima koji su pomagali Hani, iako sustav očito ne zna što s nadarenom djecom.

- Hana je uzela samo ono što je mogla dobiti, što je bilo besplatno, a to je znanje. Ona je željna znanja od kad je otvorila oči – kaže majka Bianka.

Hana ima svoj krug ljudi, kvizaša. Škola i mi - obični smrtnici - malo smo joj dosadni. I nije baš od tuluma i od lopte, priznaje u šali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!