110 godina skijanja u Mrkoplju

19.02.2023.

12:31

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/A.S.

110 godina skijanja u Mrkoplju

110 godina skijanja u Mrkoplju

Foto: Dnevnik / HRT

Mrkopalj ove godine slavi veliku obljetnicu, 110 godina organiziranog skijanja. Iz tog su goranskog mjesta legendarna Nada Birko Kustec, prva Hrvatica koja je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama, Jakov Fak te trenutačno jedna od najboljih svjetskih skijašica, Leona Popović. Mrkopalj se s pravom zove kolijevkom hrvatskog skijanja. 

Skijaška priča ove goranske općine započinje davne 1913. Tada je, prvi put u Hrvatskoj, organiziran skijaški tečaj. Skijalo se skijama poput ovih, takozvanim klizama, napravljenima od javorova drva.  

- Zvale su se klize, radili su ih domaći majstori, bile su jednostavne, ali funkcionalne, rekla je Goranka Tuhtan, direktorica TIC-a Mrkopalj. 

Od tada do danas, u skijašku povijest, upravo iz ove općine, vinula su se poznata sportska imena. Imaju čak pet olimpijaca. 

- To je Nada Birko Kustec, prva hrvatska olimpijka i to dvostruka, Franjo Jakovac, Petra Starčević, Jakov Fak i Leona Popović, dodala je. 

Potencijalnih olimpijaca ima još. Zagmajna je jedna od lokacija na kojoj se bruse talenti. Od pedesetak učenika osnovnih škola, njih polovica redovito trenira neku od snježnih disciplina. Uskoro bi trebao osvanuti skijaško-bijatlonski centar. 

- Nedavno smo imali delegaciju svjetske biatlonske federacije koja je oduševljena ovom prirodom. Njih posebno imponira blizina toplog mora i sve to čini Bogom danom destinacijom, kazao je Marijan Petrović, predsjednik Skijaškog kluba "Bjelolasica", Mrkopalj.

Planova ima još

- Nećemo raditi ni monologe ni biltene, nego ćemo taj novac potrošiti za izradu idejnog projekta za novu sedežnicu. Želja nam je da dođemo do lokacijske dozvole i vidimo s vlasnicima skijališnih terena kako ćemo taj projekt razvijati dalje, izjavio je Josip Brozović, načelnik općine Mrkopalj.

No, jasno je da znatniji iskorak nije moguć bez županijske, odnosno državne pomoći. Jer potencijala, da se vine visoko, u goranskom kraju ne nedostaje.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!