180 godina od prvog govora na hrvatskom jeziku u Saboru

03.05.2023.

12:32

Autor: Hina/HRT/V.M.

Ivan Kukuljević Sakcinski

Ivan Kukuljević Sakcinski

Foto: NSK / Digitalna zbirka

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u srijedu da se 2. svibnja navršilo 180 godina od prvog govora na hrvatskom jeziku u Saboru koji je održao Ivan Kukuljević Sakcinski, a pozdravio je i inicijativu Matice hrvatske za donošenjem novog Zakona o hrvatskom jeziku.

- Znameniti hrvatski plemić, povjesničar, književnik i političar Ivan Kukuljević Sakcinski je 2. svibnja 1843. godine održao povijesni govor u Hrvatskom saboru, u kojem je postavio čvrst temelj uvođenju hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi. Svojim je nadahnutim govorom Kukuljević Sakcinski postavio čvrst temelj onomu što će uslijediti četiri godine kasnije - uvođenju hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi, rekao je Jandroković na početku sjednice, podsjetivši da je Sakcinski pozvao na uvođenje hrvatskog jezika u škole i urede, kako bi ga se u konačnici moglo uvesti i u javni život.

Zaključak da se hrvatski jezik proglasi službenim izglasan je u Hrvatskom saboru 23. listopada 1847. godine.

Ne smije se zaboraviti da je tomu prethodila dugotrajna politička borba, kao odgovor na višestoljetnu uporabu latinskog jezika u Hrvatskom saboru, kao i na pokušaje trajnijeg nametanja drugih jezika na raznim hrvatskim teritorijima, ovisno o vremenu i području, rekao je Jandroković uoči iznošenja stajališta klubova zastupnika.


Jezik je neraskidiv dio identiteta hrvatskog naroda


Poručio je da se ne smiju smetnuti s uma ni nastojanja za očuvanjem hrvatskog jezika utkana u Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Konačno, istaknuo je, nakon osamostaljenja, hrvatski je jezik u modernoj hrvatskoj državi našao svoje mjesto u Ustavu Republike Hrvatske (članku 12. stavku 1.), jednom zasvagda.

Predsjednik Sabora dodao je da je hrvatski jezik danas jedan od 24 službena jezika Europske unije koji doprinosi europskoj jezičnoj i kulturnoj raznolikosti.

- Štiteći ga i ne zaboravljajući sve uloženo u njegovo očuvanje, najbolje afirmiramo vlastitu jezičnu baštinu i nacionalni identitet, dajući tako i bitan doprinos europskoj jezičnoj i kulturnoj raznolikosti, rekao je Jandroković.

Pozdravivši inicijativu Matice hrvatske za donošenjem novog Zakona o hrvatskom jeziku, naglasio je da je njihovu nacrtu zakona potporu dao i Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te kako se uskoro očekuje da će nacrt tog zakona biti pušten u savjetovanje s javnošću.

- Nakon toga, naporima stručnjaka i jezikoslovaca trebamo pridružiti i naše vlastite, kao zakonodavca, a sve kako bismo živu riznicu hrvatskog jezika nastavili uspješno štititi i obogaćivati u budućnosti, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Naglasio je kako je u vremenu u kojem živimo važno isticati, posebno našim mlađim naraštajima, značaj jezika kao neraskidivog dijela identiteta hrvatskog naroda.

- Upravo je zato jučerašnji 2. svibnja za nas toliko važan datum. I najbolji podsjetnik da jezik koji baštinimo, naš hrvatski jezik, moramo znati čuvati i njegovati, prilagođavati ga vremenu i neprestano dalje razvijati, dodao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!