67 slika Zdravka Šabarića za 67 godina umjetnikova života

30.06.2021.

11:39

Autor: Sanja Kos Bojanić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Zdravko Šabarić

Zdravko Šabarić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U povodu 50 godina slikarstva u galerijskom prostoru Staroga grada Đurđevca postavljena je izložba slika Zdravka Šabarića. Zidovi galerijskog prostora ispunjeni su sa 67 njegovih slika, a svaka od njih simolično predstavlja - godine života.

Zdravka Šabarića u njegovu ateljeu posjetila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Već točno pedeset godina Zdravko Šabarić iz Đurđevca ne odvaja se od kista, boje i platna. Ljubav prema slikarstvu iskazivao je u dječačkim danima, a već kao gimnazijalac imao je prvu izložbu.


- Uvijek me vukla ta kreativnost, ta estetika i imao sam sreće da je u školi u Virju, koju sam pohađao, radio slikar Josip Turković koji je uočavao mlade talente. On me odveo u svoj atelje, tamo sam jedno vrijeme boravio, pa me čak i pripremao za daljnje školovanje, priča nam Zdravko Šabarić.


Diplomirao je likovnu pedagogiju na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, predavao likovni odgoj u školi, a potom radni vijek nastavio u Centru za kulturu grada Đurđevca razvijajući i promičući kulturni život ovog podravskog grada.

Zdravko Šabarić u ateljeu

Zdravko Šabarić u ateljeu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Bavio sam se slikarstvom, animacijom, priredio sam puno izložbi, upoznao sam velike slikare o kojima sam kao dijete čitao u knjigama, nastavlja Šabarić.


Bez obzira na posao koji je radio, Zdravko nikad nije zapustio slikarstvo. Dosad je, kaže, naslikao više od dvije tisuće slika. Neiscrpan izvor slikarskog nadahunuća uvijek mu je okolina, zavičaj.

- To može biti i jedna materijalna komunikacija s okruženjem, a može biti i emotivna. Zapravo, sam sa sobom komuniciram kad stvaram likovno djelo, opisuje Šabarić.


Svoje je radove izlagao na 50-ak samostalnih izložbi, svakih deset godina i u galerijskom prostoru Staroga grada u Đurđevcu. I ovih 67 radova, svaki za po jednu godinu slikareva života zapravo su svojevrsna retrospektiva pola stoljeća njegova slikarskog stvaralaštva.


- On je doista ostavio veliki trag, a to se može vidjeti na brojnim organizacijama kulturnih događanja, brojnim publikacijama, tiskovinama osobito bih istaknula Legendu o Picokima, napominje ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Janković Hapavel.


Zdravko Šabarić ostavio je snažan biljeg obogaćujući ne samo slikarski već i kulturni i društveni život Đurđevca i Podravine. Dio njegova slikarskog doprinosa prikupljen je i objavljen u monografiji. Sada uživa u mirovini sa suprugom i zaključuje kako često nema dovoljno slobodnog vremena da dan oboji novim bojama, doživljajima i uspomenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!