Čišćenje na Novom Čiču, veliki planovi za gorička jezera

04.09.2021.

13:56

Autor: HRT/I.B.

Akcija čišćenja velikogoričkog jezera Novo Čiče

Akcija čišćenja velikogoričkog jezera Novo Čiče

Foto: HTV / HRT

U sklopu ekološkog projekta od Izvora do mora, ne velikogoričkom jezeru Novo Čiče provedena je akcija čišćenja. Okupilo se 200-tinjak volontera iz područnih ribolovnih društava, DVD-ova i KUD-ova kako bi nekad poznato, a danas zapušteno kupalište - barem malo očistili od nagomilanog smeća. 

Stanovnicima velikogoričkog kraja nije bilo teško odvojiti subotnje prijepodne i očistiti zapuštene dijelove oko jezera. Kažu, smeća je previše. Najviše je, kažu - plastike, stakla, starog namještaja, kablova, stiropora i smeća od hrane. Za gorička jezera tijekom godine se brinu brojni lokalni ribiči. Ističu, voda je iznimno čista, ali okoliš je zapušten.

- Dakle ono što je vidljivo, smanjili smo krupni otpad, nema više vešmašina, starih peći, željeza. To smo zaista makli iz prirode. Ono što želimo dalje je maknuti sitan otpad, jer on naružnjuje cijelu sliku prirode, kaže predsjednik Sportsko-ribolovne udruge "Odra" Ognjen Cahun. 

Akciji se odazvao i ministar Tomislav Ćorić

- Svaka akcija u kojoj se makar i jedan metar kvadratni očisti i učini čistim je hvale vrijedna. Upravo briga za okoliš i promišljanje o klimatskim promjenama moraju biti bitne stavke u našim životima, ovakve akcije nas nas vode u tom smjeru i otvaraju nam perspektivu razmišljanja, istaknuo je ministar.

Veliki planovi za gorička jezera 

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar najavljuje da će se uvesti još jedno rješnje za divlja odlagališta - postavljanje kamera na mjesta na kojima su bile divlje deponije. A dodatno bi problem trebalo riješiti i kažnjavanje. Također u gradu ističu da je u planu uređenje svih pet jezera, a prvo će izgraditi biciklističku stazu i postaviti javnu rasvjetu oko onoga u Vukovini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!