Akcija čišćenja obale Dunava

26.03.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

akcija čišćenja obale Dunava

akcija čišćenja obale Dunava

Foto: HTV / HRT

U povodu Svjetskoga dana voda u Batini je održana akcija čišćenja obale Dunava. Najveća europska rijeka ujedno je baranjska žila kucavica te važan gospodarski i prometni pravac. U akciju uklanjanja otpada s dunavskih obala uključile su se javne tvrtke, kao i lokalne škole i udruge.

Od plastične ambalaže i limenki, pa do isluženih riječnih čamaca - sve to završilo je u otpadu razasutome uz baranjsku obalu jedne od najvećih europskih rijeka.

- Smeće koje je višegodišnji nanos rijeke Dunav na obalama i u šumama u Batini, ali i okolnim selima, svim tim naplavnim područjima rijeke Dunav,objašnjava Filip Golubov, organizator, predsjednik Turističke zajednice općine Draž.

Kako bi se pronašli svi odbačeni predmeti, potrebno je dobro poznavati teren. Mjesnim su lovcima u tome poslu pomagali volonteri, učenici i mještani.

- Moramo biti svjesni da je ovo granica Dunava ka zapadu, pa manje-više taj otpad, nažalost, dolazi odozgo, kaže Petar Kamerer, predsjednik Lovačkog društva "Fazan", Batina.

Nakon što su razvrstani staklo, plastika i metal, prikupljeni se otpad zbrinjava u za to predviđenim kontejnerima te prevozi do odlagališta.

- Cilj je otpad razvrstati i to na što višoj razini, da bi se tako razvrstani otpad što bolje plasirao na tržištu i da bi se što bolje uporabio, to jest, uključio u kružno gospodarenje otpadom, objašnjava Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće d.o.o.

Organizatori su poručili da je rad na promjeni našega odnosa prema prirodi trajan proces. U Baranji smo, tako, mogli vidjeti koliko je složen posao pravilnoga prikupljanja i zbrinjavanja otpada koji smo namjerno ili slučajno - sami ostavili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!