Ambulanta za supove

31.07.2022.

07:01

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Bjeloglavi supovi

Bjeloglavi supovi

Foto: Goran Kovacic / HRT

Bjeloglavi supovi strogo su zaštićena i ugrožena vrsta u Hrvatskoj. Gnijezde se još samo na nekoliko kvarnerskih otoka gdje opstaju zbog ovčarstva, ali i zahvaljujući hranilištima i trudu djelatnika Centra za bjeloglave supove u Belom na Cresu. Kako bi briga bila što bolja, Centar je sada dobio i pravu ambulantu za supove. 

Još šezdesetih godina prošlog stoljeća svijali su gnijezda diljem naše obale, a danas ih ima jedino na Kvarneru. Njihovo stanište su otoci Krk, Plavnik, Prvić i Cres. 

No, svaki let ne završi najuspješnije, zato su tu djelatnici Centra za bjeloglave supove zaduženi za brigu i njegu, a u konačnici i opstanak ovih ptica. 

- U oporavilištu su trenutno četiri mlada supa koji su pali u more prilikom prvih letova. Tu će provesti neko vrijeme i najsretniji dan je kada ih nakon toga pustimo u prirodu, govori Irena Jurkić, ravnateljica Javne ustanove "Priroda".

Maze ih i paze svakoga dana, a briga će sada biti manja jer dobili su supovi i svoju ambulantu. Tu je nastamba za intenzivnu skrb, laboratorij opremljen dijagnostičkom opremom. 

- Na ovom prostoru je nekoć bila stara škola i nju smo uredili u posjetiteljski centar. Ovdje iza mene je prostor - zdravstveni trakt, poliklinika za supove i zapravo smo time stvorili Belom jednu turističku atrakciju jer naša bioraznolikost je najveća u Hrvatskoj, istaknuo je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

U Belom na Cresu za supove se brinu dugi niz godina, a od 2016. upravljanje preuzima Primorsko-goranska županija. I upravo je to jedan od načina očuvanja njihove populacije. 

- O uspješnosti rada ovog oporavilišta govori broj da smo od 2016. primili šezdeset jednog bjeloglavog supa, a 52 su uspješno puštena u prirodu, naglašava Jurić. 

- Do kraja godine Ministarstvo gospodarstva završit će izradu višegodišnjeg plana upravljanja bjeloglavim supom gdje će se nastojati anulirati sve one negativnosti koje su utjecale da broj jedinki kojih je danas oko 110, više se ne smanjuje nego da dođemo do nekih 150 parova u Hrvatskoj, govori dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva.

A da populacija ovih veličanstvenih ptica, raspona krila i do tri metra, jača - govori i otkriće novih gnijezda čak i na obroncima Učke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!