Američki metilj napao divljač u slavonskim lovištima

06.02.2021.

07:22

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Lovci liječe divljač

Lovci liječe divljač

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL / PIXSELL

Zbog velikog američkog metilja, nametnika koji napada jetru, u pojedinim dijelovima Slavonije i Baranje desetkovan je fond srneće divljači. Kako bi spriječio njegovo širenje bjelovarsko-bilogorski Lovački savez u suradnji s Veterinarskim fakultetom prvi je pokrenuo liječenje u svih 60-ak zajedničkih i privatnih lovišta.

Hrani za divljač se dodaje lijek, a pripremljene obroke lovačke udruge i lovozakupnici odnijet će u svoja lovišta.

- Pripremamo točno određenu dozu i točan broj obroka ovisno o matičnom fondu kojim raspolažu određena lovačka društva da bi najesen kada bude odstrel mogli prikupiti jetre i mogli provjeriti kakav je učinak - objašnjava dr.sc. Dean Konjević s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Već jedan parazit za srnu je koban, a njegove ličinke dospijevaju u okoliš iz probavnog sustava jelena.

- Ako liječimo jelena, lijek djeluje na smanjenje broja metilja i na smanjenje broja jajašca - dodaje Konjević.

Pripremljena je doza bjelovarskog društva Fazan. Mirko i Miroslav nose je na hranilišta koja obilazi desetak jelena, ali i trinaest puta više srna i srnjaka. Plavni teren uz rijeku Česmu dodatni je problem.

- Takav teren sam po sebi je podložan za razvoj raznih bolesti, pa i tog metilja, ali uz liječenje, uz intenzivni rad se borimo da takvih bolesti u ovom nizinskom dijelu ima što manje - kaže Mirko Antolić, LD Fazan, Bjelovar.

Kako se nametnik već udomaćio u lovištima sjeverno od Save nadaju se pomoći Ministarstva poljoprivrede. Za sada trošak od oko 150 tisuća kuna dijele sa Županijom.

- Mi smo uspjeli animirati jedno 5 županija oko nas koje će također ići u liječenje i mislim da je to prava stvar - naglašava Mato Kovačević, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

I nije to, kažu, važno samo za zdravlje šume i njezinih stanovnika.

- I svoju dušu liječimo. Puno nam znači ovakva lijepa priroda i kad dođeš u šumu. Lakše se diše i drukčije se čovjek osjeća - priznaje Miroslav Šulc, LD Fazan, Bjelovar.

Zato nakon gotovo polustoljetnog lovačkog staža ističe - lovcu od odstrela mora biti važnija briga o cjelokupnom lovištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!