Amerikanski vrtovi ponosno motre pučinu

22.03.2021.

09:34

Autor: Nikolina Gerek/More/M.M./HRT

Vrt u zagrljaju mora

Vrt u zagrljaju mora

Foto: More / HRT

Plavo-zelene boje Opatijske rivijere dolaze do izražaja i u Amerikanskim vrtovima. Opatijci vole reći, ovo je njihov tajni vrt, desetljećima nedostupan javnosti, kao maleni komad raja s perivojima koji se prostiru na više od osam tisuća četvornih metara. Baš raskošno, američki.

- Merikanski! A znate zašto? Stvorio ih je Merikan, odnosno, sada to kažemo tako da svi razumiju, napravio ih je povratnik iz Amerike, porijeklom Mađar, Kiczor početkom 20.stoljeća, odnosno 20-tih godina 20.stoljeća. On se tamo obogatio trgovinom paprike, začinske paprike. Odlučio je napraviti tada botanički vrt, uklopio ga je u prirodni krajolik. On je kaskadno formiran. To je sve sačuvano i do današnjih dana, kaže Neven Ivaniš, suradnik Grada i autor knjiga o Opatiji.

Pri uređenju velebnog vrta, mađarski kralj paprike imao je i pomagačicu, austrijsko-opatijsku plemkinju Hildu koja se isto vratila iz Amerike i u Opatiji otvorila cvjećarnicu. Oni su zajedno od Riječanina Ivana Jurkovića zvanog Šiša, kupili teren i ušli u posao parkovne arhitekture i uređenja najljepšeg botaničkog parka u tom dijelu Europe.

Proteklih pedesetak godina Amerikanski vrtovi bili su rasadnik njegovanog cvijeća svih boja i mirisa, koje je dopiralo skroz do mora. Uz atraktivne kamelije, simbola opatijskog turizma i kraljicu cvijeća, sada su procvjetale i magnolije i mimoze, a uskoro će zamirisati i ružičnjak s 250 vrsta ruža.

- Grad Beč je i stvorio ovo podneblje ovdje i poklonili su nam Bečke ruže. Kad to procvate to u jedna ljepota. Mađari su nam poklonili papričicu. Zapravo ta paprika je i stvorila ove Amerikanske vrtove, kaže Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije.

- Cilj samog lokaliteta je u biti ovdje prezentirati biljke koje inače ne možete vidjeti u drugim lokalitetima Opatije i prezentirati ih kada su u cvatu. Imat ćemo i nešto povrtnjaka koji će imati npr. prekrasan cvat kelja i nekih povrtnih biljaka, kaže Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije.

Projekt obnove tog lokaliteta i rasadnika Angiolina vrijedan je gotovo 14 milijuna kuna, a 80 posto sredstava dobiva se iz europskih nepovratnih izvora. Siguran pristup do lokacije osigurava atraktivni pješački most koji spaja najljepše od plavo-zelene prirode, a u budućnosti i najljepše opatijske šušure, jer tu će se ispijati i razni kaktus čajevi.

Deset perivoja i parkova čine dio Opatijske kolajnice. A posljednji očuvani, Amerikanski vrtovi, više nisu zaboravljeni u zagrljaju mora, nego s kaskada ponosno motre pučinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!