Anastasia: Probudile su nas sirene, bilo je nestvarno. Znali smo da je rat počeo

26.03.2022.

14:05

Autor: HRT/IMS/V.G.

Anastasia

Anastasia

Foto: HTV / HRT

U Slavonskom Brodu utočište od rata pronašla je i 24-godišnja Anastasia Holiacheko. Stigla je s majkom i sestrom, a suprug i otac ostali su u Ukrajini. Pričala nam je o životu u Kijevu, ratu, svojim osjećajima i planovima...


- Dva, tri tjedna prije rata bili smo stalno nervozni. Probudite se i ne znate hoće li taj dan sve biti u redu. I onda kažete: Dobro, moram živjeti s tim. Ali, bilo je čudno. 2022. godine ne znati hoće li biti sve u redu. Ovo je moderan svijet, a ti se bojiš bombi, doista neshvatljivo, kaže Anastasia.

Kad je rat počeo bila je u stanu s mužem i psom u mjestu blizu Kijeva. Probudile su ih sirene. 

- Bilo je nestvarno. U sekundi smo znali, rat je počeo. Još nije bilo vijesti. Nismo znali napada li Putin samo vojne objekte. Čuli smo eksplozije. Napadnut je vojni objekt udaljen oko 800 metara od naše kuće. Sve se zatreslo, a kad se zgrada od 25 katova trese, nije dobar znak, kaže.

Uzeli su najvažnije i otišli kod rodbine u Kijevsku oblast gdje su proveli dva tjedna.

- Odlučila sam da moram biti s majkom i sestrom, odlučila sam otići u Budimpeštu. I onda smo došli ovamo, to je sudbina mnogih Ukrajinaca. Više nismo imali hrane u trgovinama, jučer smo najprije otišli u trgovinu, bili smo jako sretni. 

Njezin suprug još uvijek je u Ukrajini. Anastasia priznaje da je zabrinuta.

- Tuga i ljutnja, to su emocije. Mješavina. Moj suprug trenutačno ne sudjeluje u borbama jer nema vojnog iskustva. Čeka idući val. Moj otac brani Kijev kao vojni inženjer građevine. Gradi objekte za obranu. Moja majka iscrpljena je od brige. Svako jutro čeka vijesti od njega, da joj kaže da je dobro jer noću stalno bombardiraju grad. 

Još ne zna hoće li ostati u Hrvatskoj.

- Prije tri tjedna nismo znali da ćemo biti ovdje, nismo znali ni prošli tjedan. Teško je to. Moja sestra trebala bi na fakultet. Istražit ćemo mogućnosti u Europi, možda u Hrvatskoj i onda ćemo odlučiti kamo ćemo, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!