08:59 / 08.06.2021.

Autor: Anja Cerar/Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./Hina/HRT

Animafest: počeo je naš najvažniji filmski festival

Otvorenje Animafesta

Otvorenje Animafesta

Foto: Animafest / promo

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji ove godine prikazuje oko 350 filmova u raznim programima, otvoren je u ponedjeljak u Kinu Studentskog centra (SC). 

O sjajnoj atmosferi u zagrebačkom Studentskom centru moglo se samo sanjati nakon on line festivala i zatvorenih dvorana - očekuju se tisuće gledatelja, programi na nekoliko lokacija, festival je prodisao punim plućima. Na otvorenju je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Otvarajući festival zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, podsjetio je kako još od 1972. godine taj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole.


Ustvrdio je kako ovogodišnja dugometražna konkurencija prikazuje i neka dugoočekivana djela koja nastaju godinama, što ukazuje na bitne karakteristike te umjetnosti, suradnju, ustrajnost i strpljenje u dugotrajnim procesima.


- Upravo takav proces čeka nas i u kulturi Grada Zagreba kako bismo stvorili kvalitetne uvjete djelovanja, istaknuo je, dodavši kako smatraju da je kultura jedna od polaznih točaka izgradnje društva koje ustraje na solidarnosti i međusobnom razumijevanju.


Luka Korlaet

Luka Korlaet

Foto: Animafest / press

Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, rekao je kako, iako su među najboljima u svijetu, Animafest i forma umjetnosti koju predstavlja često nepravedno podcijenjeni, a iako su naši animatori i dalje relevantni na svjetskoj sceni, animacija je kod nas nedovoljno financirana.


- To se mora promijeniti boljom zakonodavnom podlogom, a već se sada pruža prilika za to kada dva zakona, o elektroničkim medijima te o autorskom pravu, idu prema drugom čitanju u Saboru. Oba bi trebala veću dozu ambicije i hrabrosti, a posebno Zakon o elektroničkim medijima, ustvrdio je.


Po njegovim riječima, smjer AV sektora danas je jasan i svi idu prema uslugama na zahtjev, no pružatelji tih usluga sada prolaze uglavnom bez posljedica što se tiče obaveza prema hrvatskom stvaralaštvu.


- Oni, a posebno dominantne američke usluge, moraju dati doprinos HAVC-u kao što to rade ostali te kao i televizije uložiti u nezavisnu hrvatsku proizvodnju, istaknuo je Marcich.

Christopher Peter Marcich

Christopher Peter Marcich

Foto: Animafest / press

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, pozdravio je inozemne goste i sve one koji su došli, poželjevši im dobrodošlicu na festival koji je uspio ove godine okupiti kolege iz raznih zemalja koji se već jako dugo nisu susreli uživo.


Producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić zahvalile su na potpori Gradu Zagrebu, HAVC-u, svim partnerima i sponzorima te osobito publici koja ih vjerno prati, kao i Ministarstvu kulture i medija te Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo što su prepoznali da "kultura nije samo isprazna zabava nego potreba", pa je Hrvatska bila jedna od rijetkih zemalja koja gotovo nije imala zatvorene kino dvorane.


Uz predstavnike diplomatskog zbora i goste međunarodne animacijske scene na otvorenju je bio i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl.

Animafest u Kinu SC

Animafest u Kinu SC

Foto: Animafest / press

Dio Animafestovih nagrada dodijeljen već na otvorenju


Predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba 'na daljinu' je uručila Nagradu za životno djelo istaknutom američkom autoru, 82-godišnjem Ralphu Bakshiju, koji nije došao u Zagreb, no poručio je putem video veze da je vrlo počašćen što prima tu nagradu jer su se mnogi autori koje je poznavao izdigli zahvaljujući upravo Animafestu.


Kako je objasnio, u njegovo vrijeme kratkometražni filmovi koji su na 16-milimetarskim kopijama pristizali iz Europe bili su jedino iz čega je izvlačio neku nadu da animacija može nadići reklame za cigarete i igračke.

Ralph Bakshi otvorenju Animafesta

Ralph Bakshi otvorenju Animafesta

Foto: Animafest / press

- Nije me Covid spriječio da dođem u Zagreb, već starost. Volio bih da sam mogao biti s vama. Šaljem vam stoga ovu računalnu sliku koja nije doista ja, nije stvarna. Ali onda opet, što je danas stvarno, kazao je Bakshi.


Animafest mu je u ovogodišnjem izdanju priredio malu retrospektivu, s filmovima "Mačak Fritz", "Gužva" i "Gospodar prstenova", a publika će ga moći upoznati i na online predavanju, 9. lipnja.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije kulturologu, filmologu, kritičaru i povjesničaru animacije Xavieru Kawa-Toporu uručit će se naknadno, s obzirom da on nije mogao doći na otvorenje, no sudjelovat će na znanstvenom skupu Animafest Scanner VIII koji se u online i off-line formi održava 8. i 9. lipnja u kinu Tuškanac.


Nagrada za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu te ASIFA Nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti animacije uručene su Ottu Alderu, osnivaču animacijskog odsjeka nagrađene škole, koja potiče autorski pristup animiranom filmu i slobodu izražavanja.


Primajući nagradu u ime Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu, čija će se retrospektiva održati u utorak, 8. lipnja u Kinu SC, Alder je obećao kako će ju proslijediti svojim studentima i kolegama.


Uručujući mu Nagradu ASIFA-e, Vesna Dovniković, glavna tajnica tog Međunarodnog udruženja animiranog filma, pročitala je poruku predsjednice te organizacije Sayoko Kinoshite, koja je posebno istakla Alderov doprinos organizaciji festivala u Stuttgartu, Leipzigu i Badenu te upravljanje školom u Luzernu.


Nakon predstavljanja žirija i festivalske špice autorice Jelene Oroz, uslijedilo je prvi program Velikog natjecanja kratkometražnog filma, s filmovima "Djevojčica koja je stajala mirno", "Vidiš li ih ti?", "Trona Pinnacles", "Orgijastična hiperplastika", "Skrivanje", "Sivo u zeleno" i "Maalbeek".


Razgovor s nekim od autora vodit će stalni Animafestov suradnik, francuski promicatelj i kritičar animacije Alexis Hunot.


U kasnovečernjem terminu, od 22 sata, na programu je bio film "Uništi to i odlazi iz ovog grada" Mariusza Wilczyńskog iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.

Ovogodišnje, 31. izdanje Animafesta održava se do 12. lipnja u Kinu Studentskog centra, Kinu Tuškanac, Teatru &TD, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama.


Festival će ugostiti 150 inozemnih autora, a uz natjecanja kratkometražnih i dugometražnih uradaka te VR projekata priređeni su, među ostalim, tematski blok posvećen ljubavi, filmovi Zagrebačke škole crtanog filma, vikend događanja na otvorenom, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VIII, masterclassovima i promocijom knjiga, izložbeni program te Program za djecu i mlade.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!