Nova atrakcija u Parku prirode Kopački rit

06.05.2022.

07:00

Autor: Marija Matoš/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Atrakcija u Parku prirode Kopački rit

Atrakcija u Parku prirode Kopački rit

Foto: HTV / HRT

Nova atrakcija u Parku prirode Kopački rit. Otvoren je edukacijski centar Tikveš u kojemu će se posjetitelji moći upoznati s kulturno-povijesnom baštinom dvorca koji su izgradili članovi Tešenske loze obitelji Habsburg. 

Dvorac Tikveš u novom ruhu. Usred šume posjetitelji će se moći upoznati s prirodom i poviješću na najsuvremeniji način. 

- S ovim sadržajem dobivamo mogućnost jedne snažnije edukacije i prezentacije prije svega našoj djeci o važnosti prirode, a dobivamo i mogućnost disperziranja posjetitelja na širem prostoru naše ustanove, govori Ivo Bašić, ravnatelj JU PP Kopački rit. 

- Ono po čemu je ovaj kompleks bio poznat je da je uvijek bio rezidencijalno lovačko sjedište i uvijek je bio zatvorenog tipa i namijenjen za vladare i goste dvora, naglašava Nataša Ciprijanović, stručna vodičica u Prezentacijsko-edukacijskom centru Tikveš.

Sada će napokon služiti svojoj svrsi - zaštiti prirode i promociji turizma Osječko-baranjske županije. 

- Ovo je jedna od najvažnijih investicija jer je riječ o kulturnoj baštini u prirodnoj baštini. Tikveš ima izrazito dugu tradiciju, od Habsburgovaca do Tita i svih novih recentnih događanja, tako da je to jedan veliki faktor privlačnosti, rekla je Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije. 

- Mislim da idemo u smjeru u kojem ćemo postati jedna vrlo atraktivna i snažna kontinentalna turistička destinacija, govori Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. 

U ovaj centar uložen je 61 milijun kuna od čega je 85 posto iz europskih fondova. Od 2014. do 2020. u kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske uloženo je više od 2 milijarde kuna. 

- Dio tih sredstava financira se ovdje u Kopačkom ritu, mogu reći da je više od 80 milijun kuna za unapređenje kvalitete sadržaja realizirano na području Kopačkoga rita, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. 

Kompleks dvorca Tikveš za posjetitelje je otvoren već od sutra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!