Avantura se nastavlja, Mali Zagreb pod našim nogama

02.06.2022.

09:20

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Maketa, Mali Zagreb

Maketa, Mali Zagreb

Foto: HTV / HRT

Kad u šetnji zagrebačkim ulicama, trgovima i parkovima naiđete na minijature znamenitih zgrada i radnji, to se pred vama otvara grad u gradu - Mali Zagreb. Umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz sa svojim suradnicima nastavlja priču o Malom Zagrebu postavljajući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji u minijaturnim proporcijama tamo gdje ih najmanje očekujemo - pod naše noge.

Poput potrage za blagom - pratimo kartu, istražujemo lokacije, a nagrade su nam simpatične minijature koje pronalazimo uz podnožje zgrade ili na zagrebačkim trgovima. Zahvaljujući mladim kreativcima Malog Zagreba, drugu godinu zaredom nastavljamo avanturu zagrebačkim ulicama.

- Htjeli smo napraviti opet kao i prošle godine da je to jedna dobra šetnica. Znači ako krenete od HNK prema Trgu, tamo oko Trga - Dolac, Taklčićeva, Radićeva, da zapravo do Gornjeg grada možete napraviti jednu dobru turu, objašnjava Filip Filković Philatz, redatelj i autor projekta.

Uz Filipa, na projektu rade i Mija Martinović i Josip Kresović. Oni rade makete, a primidžbom, dogovorima i birokracijom bavi se Lucija. Ovogodišnja serija minijatura inspirirana je obrtima. Hommage je to zanatskim radionicama, obrtnicima te njihovu predanu radu i magičnim rukama.

- Već godinama kroz neki taj svoj rad, režijski rad, imam neku fascinaciju i potrebu da zaštitim obrte i zanate koji lagano izumiru. Tako da je logično bilo da nastavimo time, da podsjetimo starije što je bilo prije, a mlađima otkrijemo nešto što još ne znaju, dodaje Filip.

Trenutkom iznenađenja kada ugledaju instalacije pod nogama, Mali Zagreb prolaznike potiče da obraćaju pozornost na male stvari.

- Ja ne znam za vas, ali ja ne želim odrasti u nekom tipičnom smislu odrastanja. A po svemu što vidim, na koji način ljudi shvaćaju Mali Zagreb, ni oni ne žele. Svima je to zanimljivo. Ili potraga za blagom ili da ih nađu sve i fotografiraju. Bake i djedovi traže to sa svojim unucima. Stvorila se neka zanimacija koja se možda nije očekivala, priča Filip Filković Philatz.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba minijaturne instalacije postavljene su na četrnaest lokacija u središtu Zagreba. Zato tenisice na noge i krenimo u potragu za malenim prozorima i izlozima, koji će svakome izmamiti osmijeh na lice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!