11:31 / 03.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Babica Bosiljka Bulović: Ne treba umjetno sabotirati prirodan porod

 Primalja Bosiljka Bulović promovira prirodan porod kad god je to moguće

Primalja Bosiljka Bulović promovira prirodan porod kad god je to moguće

Foto: Kod nas doma / HRT

Poznata je izreka da kad se baviš onime što voliš, to što radiš zapravo nije posao. To vrlo dobro zna i primalja Bosiljka Bulović, koja je već od malih nogu znala što želi raditi u životu.

- Od petnaeste godine sam znala da želim biti babica, tako da sam odabrala to zanimanje u kojem uživam u svakoj sekundi, kaže Bosiljka koja zagovara prirodan porod.

Tako se osvrnula na današnje trendove i posljedice carskog reza, induciranih poroda i zdravstvenih problema kod djece rođene 'umjetnim' putem. Ističe kako je 2019. godine Svjetska zdravstvena organizacija zabranila 'miješanje' u porod te da zagovara prirodan porod.

- No, desetljeće prije toga zaključilo se da žena u porodu pati te su na scenu došli vođeni porodi, porodi na vakuum i epiduralna, koji uzrokuju određene probleme kod majke i djeteta, priča Bosiljka i dodaje kako statistički podaci pokazuju da 85 posto žena, nakon prvog djeteta, ne želi više rađati radi psiho-fizičkih trauma.

- Zbog tih velikih trauma tijekom poroda, došlo je do toga da se radi carski rez koji traje svega 15 minuta; međutim, kroz život se uspostave nevjerojatne posljedice i za majku i za dijete, objašnjava Bosiljka i dodaje kako puno djece rođene carskim rezom ima problema sa srcem.

- Tijekom prirodnog poroda, iz bebinih pluća istisne se plodna voda, beba izađe, udahne, 'zatvori' se srce i krvotok počinje normalno raditi. Međutim, kod carskog reza voda ostane u plućima, pedijatri moraju aspirirati bebu, 'prošao' je prvi udah i ostaje veća ili manja rupica na srcu; tako stradaju pluća i srce, i djeca češće imaju astmu ili alergije kasnije u životu, kaže i dodaje kako je tužna jer se na umjetan način sabotira nešto što je prirodno:

- Zašto ljudi koje vode porode ne vide da treba samo tri sata pustiti organizam da sve sam odradi?, pita.

Bosiljka je osnovala klub koji educira majke i očeve o prirodnom porodu, disanju, relaksaciji, dojenju, kupanju beba i mijenjanju pelena. Budući roditelji dobiju čak i uređaj kojim prate bebine otkucaje srca, a kada porod krene Bosiljka dolazi kod njih doma, te zajedno idu u rodilište tek kada je to stvarno potrebno.

- Čekamo trenutak kada beba mora samo izaći, odemo do rodilišta i beba dođe kroz 10 minuta, bez šivanja i rezanja. I svi smo sretni i zadovoljni, priča.

Ističe kako je veliki problem što se ginekolozi većinom bave patološkim dijelom poroda, a malo fiziologijom.

- Oni su sigurni u carski rez - poanta te priče je da će žena i dijete ostati živi, a za ono što će biti nitko ne odgovara, kaže Bosiljka i poziva roditelje da se više educiraju o prirodnom porodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!