Baka Draja živi gotovo sama u svom zaselku

26.11.2021.

20:03

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/HRT

Baka Draja živi gotovo sama u svom zaselku

Baka Draja živi gotovo sama u svom zaselku

Foto: Dnevnik / HRT

Obrovačka Bukovica u zaleđu Zadra nekada je vrvjela ljudima. Danas je napuštena i osiromašena, a rijetki koji su ostali postali su simbol borbe za opstanak toga kraja. 

Među njima je i baka Draja, koja u svom zaselku živi gotovo sama. Ne boji se zvijeri. Njezina snalažljivost u surovom bukovačkom kraju nema granica. Slušaju je ovce i krave, ali i vukovi i čagljevi.

- Ja samo uzmem štap i tučem po zidu ili po podu, pa oni bježe od mene, rekla je Draginja Oluić iz Bilišana Gornjih.

Ima baka Draja lijek i protiv vukova:

- Znaš kada djeci za novu Godinu kupe petarde da bacaju, i ja sam ušla u dućan i kupila ih, objašnjava.

Udala se sedamdesetih, rodila četvero djece. Svi žive izvan Hrvatske. Prije dvadeset godina umro joj je muž. Poslovi oko kuće za nju su svakodnevica.

Hranu uzgaja sama. Iako su joj primanja devetsto kuna mjesečno, kaže da živi dobro. Objašnjava da ima janjce, telad, sir i kajmak. To joj je, dodaje, dovoljno.

- Ja imam svu svoju domaću hranu, rekla je.

Hrabroj baki Draji u pustoj Bukovici dani su ispunjeni. Jedino joj, kaže, sve više nedostaje društvo za razgovor pa svakog posjetitelja rado primi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!