U Petrinju stigla "Knjiguška" i druge donacije, a u Sisku akcija za inkubator

05.07.2021.

19:53

Autor: Tamara Marković/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Banovina nije zaboravljena

Banovina nije zaboravljena

Foto: Tamara Marković/Dnevnik / HRT

Banovina nije zaboravljena - donacije i dalje pristižu na potresom pogođeno područje. Dan u Petrinji ispunjen je lijepim vijestima. Izgradnjom infrastrukture te promicanjem sporta, kulture i mentalnog zdravlja nastoji se normalizirati život ondje gdje je pomoć i dalje potrebna.


Galerija
Banovina nije zaboravljena, Foto: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT
Banovina nije zaboravljena, Foto: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Ovaj veseli, šareni kontejner simbolično je nazvan Knjiguška. U njemu će djeca i mladi moći uživati u više od 1000 naslova, a riječ je o donaciji Ruske Federacije.

- Iznimno vrijedna i važna donacija za naš grad pogođen potresom. Posebno uz činjenicu da se kontejner Knjiguške nalazi u centru grada Petrinje, povijesnoj jezgri koja je doslovno sva srušena, govori Tamara Jovičić, izvršna direktorica udruge "IKS".

U potresu je teško oštećena i dvorana petrinjskog odbojkaškog kluba. Kako bi što prije obnovili svoje prostore, Hrvatska lutrija uručila im je donaciju. Akciju je podržala i bivša predsjednica.

- Uvijek potpomažemo hvalevrijedne akcije, pogotovo manje sredine i manje atraktivnije sportove, istaknuo je Mario Musa, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije.

- U uvjetima u kojima smo radili prije korone i prije potresa ta bi nam donacija puno značila, a sad u ovim uvjetima nema se što reći, govori Mirko Đukić, predsjednik Odbojkaškog kluba Petrinja.

- Jako je bitno ulagati ne samo u fizičku infrastrukturu, već i u ljude kako bi se što prije vratili normalnim aktivnostima, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

Gubitak doma i promjena okoline posebno pogađaju najmlađe. Kako bi im se olakšao život u novim uvjetima, u kontejnerskom naselju Sajmište gradit će se centar za psihosocijalnu pomoć.

- Iznosom od 350 000 kuna mi ćemo financirati nabavu četiriju kontejnera u kojima će djeca imati prostor za druženje, za okupljanje, gdje će se moći organizirati radionice, govori Renata Gubić, upraviteljica Zaklade "Hrvatska za djecu".

Lijepe vijesti - i u Sisku. Tridesetak poduzetnika udružilo se kako bi pomogli Odjelu pedijatrije sisačke bolnice. Cilj je prikupiti pola milijuna kuna za nabavu prijenosnog inkubatora. Do tog iznosa namjeravaju doći putem platforme Klippy.

- Sretna sam što sam dio ove prekrasne akcije i kao žena i kao majka i kao poduzetnica. Ako uspijemo doći do toliko potrebnog i željenog inkubatora zaista ću se osobno osjećati kao kraljica, naglasila je Matea Pirić, poduzetnica.

- Ovo su sve lijepi trenuci za našu bolnicu kad znamo da nismo sami, da ima veliki broj ljudi, poduzetnika koji imaju veliko srce, koji nam žele pomoći, rekao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku.

Prijenosni inkubator upotrebljavao bi se za transport novorođenčadi na pregled u zagrebačke klinike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!