07:06 / 28.02.2021.

Autor: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Barba Šime, posljednji pletač vrša na Kvarneru

Šime Matahlija

Šime Matahlija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Posljednji pletač vrša na Kvarneru živi u Loparu na otoku Rabu. Barba Šime u sedmom desetljeću života čuva staru tradiciju pletenja malih vrša od tankog pruća. U nju ulaze samo male, sitne ribe poput glavoča. No u teška vremena i to je bilo dovoljno da se prehrane težačke obitelji.

Magla polegla na more. Samo je Goli otok obasjan suncem. A preko puta, u Loparu, uz samu plažu Livašćina, Šime Matahlija bira pa bere pruće za vršicu. "Sića za sitnu ribu", kaže. Za glavoče.

- To je primitivni način ribarenja kad nisu imali barke, kad nisu mogli izlaziti na pučinu. Da bi imali obrok za ručak, bacili bi vršicu, objašnjava.


Male su to, kako im tepa Šime, vršice, moraš biti spretan da bi ih ispleo. Svaka uzima jedan dan pletenja.


- Uzmem 30, 32 komada, to je osnova, i onda krećemo od ovih iglica naprijed. Sedam-osam redova opletemo, idemo na sve šire, i zatim okrenemo, pokazuje nam.


Kada je gotova, vrša se suši pa ide na provjeru u more. I ješka za vršu vadi se iz mora.


Za ručak težaka dovoljno je bilo i desetak glavoča pa da se preživi.


- Ima glavoča koji su i teži od pola kile, znate, nije to baš skroz mala ribica, ističe Šime.


Danas su Šimine vršice suvenir, svojevrsni simbol ribara Lopara. Šime ih ne može dovoljno isplesti koliko ih ljudi želi. A nema većeg gušta nego sjediti uz loparsku Rajsku plažu i plesti "vršicu od siće za sitnu ribu".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!