Milanović na Beloj nedeji u Kastvu: Lijepo mi je ovdje

02.10.2022.

Zadnja izmjena 14:24

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Predsjednik Milanović posjetio manifestaciju Bela Nedeja

Predsjednik Milanović posjetio manifestaciju Bela Nedeja

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Na tradicionalnom sajmu u čast mladog vina Bele nedeja u Kastvu priređena je u nedjelju manifestacija "Pozdrav Beloj nedeji", a hrvatski predsjednik istaknuo je da je tu prvi put bio 2007. te da otad često dolazi jer mu je tu lijepo.


- Kad malo bolje upoznaš Hrvatsku, shvatiš da se naše pučke fešte mogu podijeliti u nekoliko kategorija. Prve su one u kojoj su svi muškarci teško naoružani, s arsenalom oružja, topuzima, kuburama i konjima. Druga su one u kojima su naoružani lako, za svaki slučaj, ako se pripuca. Treće su najbrojnije i na sjeveru i dobrom dijelu juga, gdje je se ljudi raduju i okupljaju radi susreta, naveo je predsjednik.

- Ako u jednoj ruci drže vino, teško druga može bit na okidaču. Ovo je jedna od tih, uz nekoliko uz sjevernoj Hrvatskoj, zato rado dolazim, dodao je.

Milanović je istaknuo i kako se raduje napretku Kastva, turizma i ponude te vinarstva toga kraja.

Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je da se Bela nedeja vratila na oblik kakav je bio prije pandemije. Prema riječima vinara, ovogodišnja berba je odlična po količini i kvaliteti vina, te će ostati za pamćenje. Na ovom sajmu se mogu sresti poznanici i prijatelji, važno je druženje i jačanje zajednice, naveo je.

Nakon pozdravnih govora, u pratnji drugih uzvanika su obišli sajam.

Bela nedeja je tradicionalni trodnevni sajam u Kastvu. Slavi se u čast mladog vina i početka jeseni, a spominje se se već u Zakonu Grada Kastva iz 1400.

Vinari Kastavštine nude ovdašnje mlado bijelo vino belicu. Priređen je sajam vina s ponudom vinara s Kvarnera i iz drugih dijelova Hrvatske, bogata je gastronomska ponuda, na više lokacija se svira, a po cijelom gradu su štandovi s ponudom suhomesnatih proizvoda, prerađevina voća i povrća, meda, obrtničkih proizvoda za domaćinstvo i tekstilnih proizvoda.

Trodnevna fešta otvorena je u subotu, a završava u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!