09:02 / 10.10.2021.

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Beli Manastir: I najmlađi uče izrađivati minijature šokačkog namještaja

Minijature šokačkog namještaja

Minijature šokačkog namještaja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Danas je dio etnoloških zbirki, a nekada je bio dio svakodnevnog života. Riječ je o specifično ukrašenom šokačkom namještaju. U Belom Manastiru najmlađi su učili izrađivati njegove minijature. 

Živopisne stranice kreveta, ukrašen "otoman", oslikani sanduci, jednostavni stolci. Tako je nekada izgledala unutrašnjost šokačkih kuća u Baranji. Dio toga neprocjenjivoga kulturnoga blaga čuva se u Etnološkom centru u Belom Manastiru.

- Za taj namještaj je specifično da je to morgansko plava ili brnjevarsko plava boja. Brnjevar ili Branjin Vrh je prigradsko naselje Belog Manastira, kazala je voditeljica Etnološkog centra baranjske baštine Jasmina Doboš.

Kroz igru, maleni Baranjci učili su kako izraditi minijaturne replike šokačkoga namještaja.

- Znači sanduke, radimo zipke, ormare i stolice. Radionice prilagođavamo dobi djece koju podučavamo, rekla je voditeljica radionica Željka Krizmanić.

U samo sat vremena jedanaestogodišnjaci su uspjeli izraditi replike šokačkoga namještaja sa svojim osobnim pečatom.

- Napravila sam kolijevku gdje leže bebe i nacrtala sam cvjetić i polusrce, dodala je Karla.

Osnovnoškolci su uz pomoć recikliranoga materijala izrađivali i svakodnevni nakit. Tako spajali su tradicionalno s modernim.

- Znači, njegujemo šokačku tradiciju i prenosimo minijature s raznih rukotvorina na nakit, poručila je članica Centra tehničke kulture u Čemincu Jasmina Alilović.

Etnografsko blago nadahnuće je za izradu nakita. Pojednostavljene motive djeca su prenosila na svakodnevni nakit za svoje mame i bake.

- Motiv su cvjetići, ali kod mene neće biti tri cvijeta, već pet i svaki će biti povezan sa stabljikom, naglasila je Iris Aurora.

Čuvarice baštine nastavljaju tako odmalena usađivati najmlađima ljubav prema nasljeđu predaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!