Baranja je nadaleko poznata po proizvodnji crvenog zlata - začinske paprike. Neki su proizvođači već obavili prvu berbu i unatoč ekstremnoj godini očekuju dobar urod i kvalitetu.
28.08.2021.
18:09
Autor: Marija Matoš/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT
Baranja je nadaleko poznata po proizvodnji crvenog zlata - začinske paprike. Neki su proizvođači već obavili prvu berbu i unatoč ekstremnoj godini očekuju dobar urod i kvalitetu.
Posao je to koji je u tom kraju iz godine u godinu sve isplativiji jer su kupci prepoznali domaći kvalitetan proizvod, a zbog zatvorenih granica tijekom koronakrize i slatka i ljuta paprika rasprodane su u rekordnom roku.
Naša ekipa posjetila je baranjske berače "crvenoga zlata":
Višemjesečni trud i briga urodili su plodom i u obitelji Varga iz Bilja traju posljednje pripreme za berbu slatke i ljute začinske paprike na 5000 četvornih metara.
- Kad je ubrana, onda paprika ide nekih 10 do 12 dana u predsušenje gdje će ona prirodnim putem sazriti i otpustiti dio vlage iz sebe, nakon toga se skidaju peteljke i ide u sušaru i nakon toga kreće meljava, objašnjava Tatjana Varga iz Bilja.
Od ovogodišnjeg uroda očekuju da će proizvesti oko 2 i pol tone paprike vrhunske kvalitete jer je melju na tradicionalan način - u kamenom mlinu.
- Ako meljete na nekom klasičnom mlinu čekićaru, može doći do pregrijavanja same paprike, a time ona počne gubiti svoju kvalitetu, zbog toga sam ja odlučila da uzmem ovaj kameni mlin kao što su naši stari prije mljeli pšenicu i dobivali brašno, dodaje Tatjana Varga.
Dobra je ovo godina za papriku, ali Žužana Jožef kaže da će je pamtiti kao jednu od najzahtjevnijih:
- Prvo hladnoća, morali smo grijati mjesec dana plastenike, za rasadu. Kad smo stavili van, opet je bilo malo hladno, a sada ova vrućina ubitačna. Navodnjavali smo skoro duplo više nego inače, i vjetar i nevrijeme su napravili svoje, jedino dobro što nismo leda dobili, napominje naša sugovornica iz Luga.
Tamara Lakatoš iz Kopačeva okrenula se isključivo plasteničkoj proizvodnji i papriku uzgaja u 10 plastenika. Prva berba obavljena je prije desetak dana:
- Nadam se još 4 berbe, prošle godine smo imali 5 berbi sveukupno, a sada ćemo vidjeti, zavisno od godine, koliko će biti jaki mraz u jesen, mi to možemo pozatvarati plastenike pa da mi ne našteti, ali ako će biti veći minusi već u 11. mjesecu onda će biti manje berbe, komentira Tamara Lakatoš.
U njihovoj obitelji to je tradicija desetljećima i svi pomažu:
- Skidamo peteljke, nekad znamo nositi gajbe iz plastenika dok nije paprika unutra, onda u sušaru stavljamo, kaže maleni Matijas Lakatoš.
Kupci sve više cijene domaće pa je začinska paprika prodana u rekordnom roku.
- Paprika nam je nestala već u prvom mjesecu pošto ljudi nisu mogli ići u Srbiju, puno njih je kupilo u Baranji koji prije nisu, ali svake godine smo do sada prodali na vrijeme, kaže Žužana Jožef.
Kristijan Lakatoš misli da su ljudi napokon shvatili da je domaći proizvod kvalitetan:
- Više se isplati kupovati nešto industrijsko možda što i nije te kvalitete, možda je jeftinije, ali nije te kvalitete, ocjenjuje Kristijan.
Kvaliteta ima i svoju cijenu, no unatoč ekstremnoj godini i velikoj potražnji, čini se da neće rasti.
- Cijena je fiksna barem što se tiče moje, ne mijenjam cijene svih ovih 8 godina, je ista cijena.Ja držim do kvalitete i tih par kuna više manje, meni to ne znači, meni je bitno da je čovjek zadovoljan s kvaliteteom i da mi se iz godine u godinu vraća, zaključuje Tatjana Varga.
Baranjsko crveno zlato toliko je postalo traženo da se rezervacije primaju godinu dana unaprijed.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora