Počela berba grožđa u vinogradima na Krku

19.09.2023.

12:33

Autor: Danijela Minić/A.D./Dnevnik/HRT

Berba grožđa počela je u vinogradima na Krku. Ove godine očekuje se manji urod zbog obilnih kiša i velike vlage, što je pogodovalo razvoju biljnih bolesti. Ipak, proizvođači okupljeni u Poljoprivrednoj zadruzi Vrbnik uspjeli su agrotehničkim mjerama održati kvalitetu grožđa.

Vrijedni berači od jutra beru dozrelo grožđe u vinogradu Sveta Lucija u Bašćanskoj Dragi.


- Nije teško radit, samo trebaš imati volje raditi, govori berač Kevin.


Ove godine očekuje se manji urod


Bilo je mnogo posla za vinogradare. Zbog velike količine oborina bilo je teško sačuvati vinovu lozu od bolesti i korova. 


- Mi smo uspjeli zaštititi naš vinograd tako da žlahtina će biti natprosječno dobra, jedino imamo poteškoće s crnim sortama, poglavito sa sirahom koji će biti nešto slabiji nego lani po količini, govori vinar Toni Katunar, Bašćanska Draga.


Autohtono bijelo grožđe žlahtina, crne sorte sansigot i debejan, najsjevernije posađeni plavac mali i uvezeni sirah uspijevaju na specifičnom terenu - kamenitom i s velikim nagibom, ali i uz mnogo sunca.


- Imamo male urode u prosjeku 1 kg po biljci. Očekujemo zbog tople godine i i mnogo sunca ono visoku kvalitetu, govori Toni.

Dobru berbu očekuju i u Vrbničkom polju. Tamošnja žlahtina uzgaja se na oko 150 hektara vinograda.


- Hvala Bogu mimoišla nas je tuča i te vremenske nepogode koju su, nažalost, neke kolege u ostatku Hrvatske ostali bez grama grožđa. Tako da evo, sve super, govori Dominik Gršković, vlasnik OPG-a, Vrbnik.


- Ove godine smo imali malo više kiše tako da smo morali malo više špricati, više je rastao korov, ali uspjeli smo se izboriti da imamo dobru kapljicu i ove godine, priča Ivan Volarić, zadrugar PZ-a Vrbnik.


Vinska kapljica nastat će među ostalim i u ovim pogonima vinarije Poljoprivredne zadruge Vrbnik. Struka je zadovoljna prvim dovezenim urodom u koji je uloženo mnogo truda.


- Ova godina nije bila povoljna za proizvodnju dobrog grožđa, međutim, možemo zahvaliti našim zadrugarima koji su dobro obučeni i napravili su dobar posao, govori Marinko Vladić, enolog u PZ-u Vrbnik.


Time i osigurali nove količine prepoznatljivog laganog i pitkog vina s otoka Krka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!