Besplatni kućni popravci za starije osobe

05.03.2022.

16:47

Autor: K.D./M.L./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Besplatni kućni popravci za starije osobe

Besplatni kućni popravci za starije osobe

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Osječka udruga Auxilium započela je provedbu EU projekta "Društveno poduzetništvo nas povezuje" u sklopu kojega njihovi volonteri obavljaju besplatne kućne popravke i sanacije za osobe starije životne dobi.

Ako ste Osječanin starije životne dobi, dogodi vam se nekakav kućanski kvar koji ne možete ili ne znate otkloniti sami, od danas možete pozvati kućnog majstora koji će vam taj kvar besplatno otkloniti. Sve je to moguće zahvaljujući hvalevrijednom projektu osječke udruge Auxilium.

- Godinama analiziramo taj problem i samo smo čekali priliku kad ćemo moći izaći na teren. Zahvaljujući EU projektima došli smo u priliku da možemo razvijati društveno poduzetništvo, ali i da možemo pomoći starima i nemoćnima. Bitno je naglasiti da se radi o ljudima koji imaju 70 plus godina, koji su invalidi, priča autor projekta Marijan Gubina.

Dodaje kako stariji Osječani pravo na ovu besplatnu uslugu kućnog majstora mogu ostvariti putem poziva udruzi, koja zatim analizira što je stvarno potreba te osobe. Usluga kućnog majstora za besplatne popravke zapravo je samo dio jednog šireg projekta, objašnjava voditeljica projekta Snježana Kovačević.

- EU projekt se ustvari zove 'Društveno poduzetništvo nas povezuje'. Uključena je udruga Auxilium, ja kao obrtnica i naša graditeljska škola iz Osijeka. Zajedno dajemo podršku da se sredstva pravedno usmjere na način da se financiraju dvije plaće majstora, koji sada mogu služiti najranjivijoj populaciji naših građana pružajući vrlo konkretnu uslugu. Budući da provodi udruga, dobit se vraća natrag u zajednicu, odnosno reinvestira da bi naša lokalna zajednica bila kvalitetnija i bolja, dodaje.

Jedan od kućnih majstora koji sudjeluje u ovoj hvalevrijednoj akcije je i električar Branislav Katalinić. Na pitanje zašto je danas toliko naći kvalitetnog majstora ističe kako je razlog kompleksan.

- Puno naših sugrađana se iselilo. Zatim, puno naših poduzeća radi vani pa izvlači majstore izvan domovine, objašnjava. Na uslugama u Osijeku, kaže, radit će pojedinačno ili u grupama – zavisno o kvaru. Mi smo specijalisti za pojedine usluge, i tako i radimo. Zasad nas je dvojica, dodaje.

Predbilježbe za ovu akciju mogu se ostvariti pozivom na broj telefona udruge Auxilium 098 266 266, te slanjem upita putem email adrese koja se može pronaći na web stranicama udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!