Zatvorena gradilišta, počinje uklanjanje bespravnih objekata

22.02.2023.

07:00

Autor: Nives Kalebić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bespravna gradnja u Istri

Bespravna gradnja u Istri

Foto: HTV / HRT

Bespravna gradnja na području Istre godinama buja. Procjenjuje se da je na Poluotoku gotovo 50 tisuća bespravno izgrađenih objekata. I tome se konačno želi stati na kraj. Samo na području Mandriola proteklog je tjedna građevinska inspekcija zatvorila 14 gradilišta, a Grad Vodnjan donio rješenja o uklanjanju tih bespravnih objekata. 

Takvih i sličnih objekata na Vodnjanštini je više od 3 tisuće. Grad je tome odlučio stati na kraj i kazniti bespravne graditelje. Od početka godine komunalni redari napravili su 300 zapisnika o bespravnoj gradnji. 

- Ovo što su zapečaćena ta gradilišta su efekt upravo 50-ak prijava koje smo poslali prema građevinskoj inspekciji. To se pokreće s naše strane i vidimo da ima efekta. Mislim da je to obaveza grada Vodnjana da se napravi i da se postupa tako, istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

Komunalni redari na Vodnjanštini su svakodnevno na terenu. Dnevno zapišu i 20-ak bespravnih objekata. I u građevinskoj inspekciji tvrde da kontinuirano kroz akcije provode inspekcijske nadzore na području Vodnjana.

Bespravno se gradilo svugdje


Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina. Ipak bespravno se gradilo svugdje, na gotovo svakom dijelu istarskog priobalja pa i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu. 

- Mi smo pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što nam je preostalo. Na kraju krajeva i tako, nadamo se, da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem na našim zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost, naglasila je Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Stoga su iz Nature Histrice i Istarske županije upozorili da je sustav preblag prema bespravnoj gradnji.

- Ako država, odnosno državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra prepustite ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Siguran sam da ćemo se znati nositi, obračunati. Treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja, rekao je Boris Miletić, istarski župan.

I IDS te dio istarskih gradova i općina krenuli su žestoko u borbu protiv bespravne gradnje. Pokrenuli su mrežnu stranicu - bespravnagradnja.hr na kojoj se mogu vidjeti razmjeri takve gradnje te ista prijaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!