22:57 / 25.12.2020.

Autor: Zrinka Perić/V.K./Dnevnik3/IMS/HRT

Betlehem u dvorištu obitelji Oršolić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Deveteročlana županjska obitelj Oršolić i ovog je Božića u svom dvorištu napravila mali Betlehem.
Deveteročlana županjska obitelj Oršolić i ovog je Božića u svom dvorištu napravila mali Betlehem. Cijelo došašće slagali su jaslice, a otac Ilija s djecom je išao u šumu po mahovinu kako bi sve bilo baš onako kako treba biti. No zbog pandemije prvi put božićno jutro nisu dočekali svi na okupu.

Na božićno jutro obitelj Oršolić spojila se u tihoj molitvi. Na blagdanskom stolu bujna je pšenica  a u njoj  jabuka i tri svijeće. Kad domaćica upali svijeću na stol stiže hrana. Veliki kršćanski blagdan za ovu deveteročlanu obitelj najljepši je upravo u krugu obitelji.

- Za mene Božić znači vrijeme blagostanja vrijeme provedeno s obitelji, govori Tomislav Oršolić. No ovog su Božića neke stolice prazne. Unučica Ena ostala je u Rijeci. Moramo se pomiriti sa situacijom, ali bit će prigode kad ćemo opet biti zajedno, naglašava Kata Oršolić iz Županje.

Enu bi sigurno razveselio djedov mali Betlehem. U njemu je Isus u jaslicama, pastiri, anđeli, ovčice.  I zato ga u ovo božićno vrijeme dolaze vidjeti i susjedi i rodbina.  Pandemija im je onemogućila zagrljaje, ali ide se čestitati u svaku kuću.

- Znamo svi kad se zagrlimo da se prenosi pozitivna energija i da su zbog toga svi sretni. Bez obzira na sve mi smo ostali dosljedni svojoj vjeri tradiciji i svojim običajima, naglašava Adam Svirčević.

Iako su kilometrima razdvojeni od svojih najdražih na ovaj Božić oni su im u mislima i srcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!