Branko je posljednji kovač u Gorskom kotaru

08.04.2022.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/HRT

Posljednji kovač u Gorskom Kotaru

Posljednji kovač u Gorskom Kotaru

Foto: Dnevnik / HRT

„Bez alata, nema ni zanata" - nekada je život bio nezamisliv bez kovača. Vješte ruke mogle su napraviti sve, no tim zanatom danas se bave rijetki. Hrvatska ima samo sedam majstora kovača. U Gorskom kotaru ostao je jedan, a i on je već u mirovini. 

Iako je u mirovini, za gospodina Branka Urha - posljednjeg kovača u Gorskom kotaru, odmora nema.  

- Radim klanfu, to trebaju krovopokrivači, a to je kod nas u kovačiji bio najteži posao, jer radi uštede ugljena stavio bi ih 10-15 u vatru i onda bi morao stalno lupati, a znoj curi s čela. Ovaj takt mi je da usput pogledam je li ravno ili krivo, pa još malo poravnam i tako, govori Urh, kovač.

Kuje se željezo u njegovoj obitelji više od 150 godina. Kovači su mu bili i otac i djed i pradjed. Izrađivalo se sve, od čavla, do šumskih i poljoprivrednih alata.  

Puno se radilo privatno, ali i za firme. Radili smo za čitavu Slavoniju, radilo se od ujutro do navečer, naglašava.

No obiteljska tradicija s njime nestaje. Ostaje samo kovačnica i njezini strojevi i alati koji pričaju priču stariju od stoljeća.  

-To je čekić. Bez njega nisi mogao ništa napraviti jer imao si komad željeza koji si tanjio s time. Ali s vremenom došla je struja pa je pokojni dida kupio ovaj električni, pokazuje Branko. 

Izrađen u slovenskim Jesenicama '60-ih godina prošloga stoljeća, u pogonu je i danas. 

Ruka alat poput ovoga napravi za 3 sata, industrija u svega nekoliko minuta. Razumljivo, neka zanimanja nestaju, ali ne treba s njima iščeznuti i baština.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!