19:00 / 31.01.2021.

Autor: Regionalni dnevnik

Bezglutenske namirnice za stanovnike sa stradalog područja

Bezglutenske namirnice za oboljele na pogođenom području

Bezglutenske namirnice za oboljele na pogođenom području

Foto: HTV / HRT

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske početkom mjeseca pokrenula je akciju prikupljanja bezglutenskih namirnica za oboljele s područja stradalog u potresu. Odazvali su se gotovo svi članovi udruge, ali i mnogi drugi koji boluju od te bolesti te skupili više od 40 paketa hrane.


S celijakijom nije lako živjeti. Teško je svakoga dana slijediti pravila prehrane bez glutena. Dobro to znaju članovi Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske.

Svjesni situacije u kojoj su se potkraj prosinca našli građani Sisačko-moslavačke županije, iskazali su razumijevanje i empatiju prema ljudima koji se na tom području bore s istim problemom.

- U situacijama u kojoj su se našli oboljeli od celijakije, u par minuta su ostali bez svega, njima je to nemoguća misija. Zato smo se osjećali pozvani da istog momenta reagiramo, rekla je Marija Goričanec, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske.

Sve je išlo vrlo brzo. Uključili su se svi i paketima u nekoliko dana napunili prostorije udruge.

Članica Udruge Dubravka Borovec i sama se sjeća kako je njoj na početku bilo teško doći do bezglutenskih namirnica.

Donirala je, rekla je, brašno, kukuruzne pahulje i ostale potrepština koje ljudima trebaju. 


Udruga je stupila i u izravan kontakt s oboljelima, pa sada pakete šalju na njihove adrese.

- Oni nam jave je li je paket primljen, zadovoljni, sretni, pošalju sličicu, toliko da se i vizualno možemo upoznati i sretni smo da tako funkcioniramo, ističe Goričanec.

Donacije se prikupljaju i dalje, a svi koji se žele uključiti, još uvijek stignu. Samo trebaju najprije kontaktirati udrugu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!