Biti zaštitar - priča iz prve ruke

17.09.2021.

12:20

Autor: I.B./HRT

Gostovanje u emisiji "Dobro jutro Hrvatska"

Gostovanje u emisiji "Dobro jutro Hrvatska"

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Kristijan Bosanac u proteklih je deset godina radio sve vrste zaštitarskih poslova – ovakav posao zasigurno nije lak, posebice kad često uključuje i rad u noćnoj smjeni. Mnogi su radeći posao zaštitara i stradali štiteći ljude i imovinu. Kristijan kaže kako je i sam imao stresnih situacija tijekom svoje zaštitarske karijere, što fizičkih, što verbalnih napada, ali bilo je tu i lijepih situacija.

Posao zaštitara uključuje čitav niz djelatnosti, a vrlo često započinje se radom na porti, dok se s vremenom počinje raditi i na pratnji novca, osiguranju, utakmicama, "redarenju" u klubovima, radu u centralnim dojavnim sustavima i slično. Za ovakav posao potrebno je imati i određene osobine, poput urednosti, točnosti, pristojnosti, ali i fizičke spreme. Ponekad je potrebno raditi i s naoružanjem.

- Naoružani radite na onim mjestima gdje je potrebno – pratnja novca, rad u bankama, objašnjava Kristijan koji je, kako kaže, u svom poslu završio "pukom srećom".

- To me oduvijek zanimalo i te godine su se baš na Centru za zapošljavanje nudile obuke za zaštitara. Tako da sam se odlučio poslije srednje škole na to i dan danas nisam zažalio, kaže.

Ističe kako su najveći problemi i izazovi s kojima se susreće u svojoj struci niska plaća, loša opremljenosti i loša educiranost zaštitara. 

- Jako malo se ulaže u znanje. Zato mladi ljudi ne dolaze u taj posao, jer je vrlo nezahvalan, zaključio je Kristijan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!