17:47 / 22.03.2021.

Autor: Šime Kovačević/ Odjel weba i multimedije HRT-a

Bivši vojnik i boksač, danas barba u vrtiću

Petar Novak i Šime Kovačević

Petar Novak i Šime Kovačević

Foto: Odjel weba i multimedije / HRT

Bivši vojnik i boksač, danas barba u vrtiću - Petar Novak ruši sve stereotipe i predrasude kad se radi o "muško-ženskim" poslovima.

Nakon završene srednje škole otišao je u profesionalnu vojsku, no nakon par godina shvatio je, otkro je u razgovoru Šimi Kovačeviću, da se ne uklapa u taj sustav, te je počeo volontirati s djecom s teškoćama u razvoju.

- To mi se svidjelo, povezao sam se s djecom i onda krenuo u tom smjeru, objašnjava Petar.

Upisao je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i opredijelio se za predškolski uzrast.

- Studirao sam sa ženama, sad radim samo sa ženama – to zna nekad biti izazovno, kaže kroz smijeh.

Petar kaže kako je na početku bilo dosta komentara i podsmijeha na njegovu odluku, no smatra kako dolazi do sve veće opće prihvaćenosti muškaraca u takvom zanimanju. Iz rodne Slavonije preselio se u Dalmaciju, te je tako ispunio svoj dječji san o životu na jugu Hrvatske.

- Otkad znam za sebe, cijela obitelj je cijelu godinu jedva čekala odmor u Dalmaciji. U vojsci me dopalo zadarsko područje radi čega sam bio presretan i obećao sam si da ću se nekako opet vratiti u Dalmaciju, priča Petar, koji je nakon završenog fakulteta došao "na slijepo" u Split i ostao.

- Totalna promjena života i životnih navika, svjetonazora i stavova, no, u mom slučaju to je bila promjena na bolje, kaže.

Petar se prisjeća i anegdote vezane za prvi radni dan:

- Pričao sam s roditeljima, a oni su me ispitivali koje je moje dijete. Kad sam im rekao da ću ja čuvati i odgajati njihovu djecu, čudili su se i bili iznenađeni. No, bilo im je drago i već nakon par dana su se svi naviknuli, priča Petar sa smiješkom i dodaje kako je morao naučiti četrdesetak dječjih pjesmica.

- Moraš se ponašati kao dijete, da bi ih razumio, kaže i u šali dodaje kako se djeca i muškarci imaju isti mentalni sklop.

- Odmah se nađemo, život bi trebao biti igra u svemu. Veseli me njihova iskrenost, nevinost i otvorenost prema svijetu i životu, svemu što se oko njih događa. To je ljubav i sreća koja pršti na sve strane, kaže.

U svom poslu ne nalazi ništa negativno:

- Ako se osoba voli družiti sa djecom, baviti odgojem i obrazovanjem, raditi s mladima i širiti nove ideje i svjetonazore, onda ništa ne bi trebalo biti teško, smatra Petar i dodaje kako su prve godine djetetova života presudne za daljnji razvoj, te da je bitno s kime su u kontaktu i kako se radi s njima.

- To nije posao za 'odraditi', to je poziv u kojem osoba treba biti sto posto predana, kaže.

Nedavno je izdao i svoju prvu slikovnicu "Neobična priča o medi Dini", za koju kaže da je nastala sasvim slučajno.

- To je bila neka kratka priča iz jednog dramskog predmeta. Našao sam ju doma, a budući da puno crtam s djecom, krenuo sam nešto crtati i ubacivati rečenice i na kraju je ispala slikovnica, kaže Petar, koji ju je, potaknut pozitivnim reakcijama kolega i prijatelja, odlučio izdati.

Petar kaže kako ga posao odgojitelja ispunjava i vidi se u njemu i za deset godina.

- Vidim da mogu napraviti nešto dobro, djeca me ispunjavaju i mislim da jedni drugima činimo dobro, kaže i za kraj poručuje muškarcima koji se žele baviti tim poslom da ne odustaju:

- Ako netko to zaista želi raditi, treba se odlučiti i posvetiti tome, ići svojim smjerom i ostvariti svoj cilj.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!