Bjeloglavi sup oporavio se u šibenskom Sokolarskom centru i pušten u prirodu

30.01.2023.

20:11

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/R.S.

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Foto: HTV / HRT

Bjeloglavi sup, koji se od kraja studenog zbog neuhranjenosti oporavljao u šibenskom Sokolarskom centru pušten je u prirodu. To je već treći primjerak te strogo zaštićene ptice, s rasponom krila od gotovo dva metra, koji je dospio u šibensko oporavilište za grabljivice u posljednjih godinu dana. Nažalost, jednog bjeloglavog supa, ustrijeljenog kod Imotskog, u Centru nisu uspjeli spasiti.

U protekle 23 godine ovdje je hospitalizirano na stotine pernatih pacijenata. Njih čak dvije trećine vraćeno je u divljinu i to je trenutak za koji živi ekipa Centra.


- Prije 2 mjeseca smo zaprimili s Hvara poziv da je pronađen bjeloglavi sup koji je iznemogao i izgladnio, ekipa ga je dovela ovdje mi smo ga nahranili, dobio je dva kilograma i pušten je natrag u prirodu danas, za HRT Dnevnik rekao je Stipe Klisović, sokolar u Sokolarskom centru.


Bjeloglavi sup strogo je zaštićena i najveća ptica u Hrvatskoj. Ističe se da u ekosustavu ima ulogu "higijeničarske službe". 


- Oni su čistači, njihov želudac može preraditi razne bakterije da se ne šire dalje. U Hrvatskoj imamo oko 120 parova bjeloglavih supova i svaka je jedinka važna za okoliš, istaknuo je Klisović. 


Razlozi zbog kojih ptice dolaze u Sokolarski centar različiti su. 


- Pa bude svega od udaraca automobila, pušaka. Za sada najviše udarci automobila, pa onda idu staklene prepreke, otrovi i puške, rekao je Klisović.


Praktičnu nastavu ovdje odrađuju i brojni čuvari prirode. 


- Zaštitari se uče da kada pronađu ozlijeđenu pticu da ju znaju kontrolirati da ne naprave još veću ozljedu ptice i uče kako ju dopremiti u Sokolarski centar, kazao je Klisović. 


Ne ozdrave, nažalost, sve ptice. No ostaci stradalih i uginulih životinja postaju baze dragocjenih podataka. Ptice, pak, koje stalno žive ovdje uključene su u jedinstveni edukativni program za posjetitelje. Upijalo ga je dosad više od 200 tisuća školaraca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!