Bjelovarske javne površine sve zelenije

18.11.2021.

07:01

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj"

Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Otkako je prije tri godine započela akcija "Zasadi stablo, ne budi panj" u njoj sudjeluje i Grad Bjelovar. U suradnji s djecom iz osnovnih škola i vrtića od danas su bjelovarske zelene površine, ulice i igrališta vrtića bogatiji za 82 stabla.

 

Jedna od ulica kojom se ulazi u grad i koja vodi do središta, dobiva nov izgled sadnjom drvoreda. Pomažu i školarci i djeca iz vrtića kako bi iz prve ruke spoznali važnost sadnje drveća i ozelenjavanja.

- Nekada smo imali prunus nigru ili crvenu šljivu, ljudi su se malo bunili zbog plodva i bili su u pravu, mijenjamo to. To je već gotovo i trulo i zbog toga mijenjamo komplet, kaže Ivan Šepoval, Parkovi Šepoval, koncesionar za održavanje javnih površina.

- Mi u Bjelovaru možemo reći da smo u tri godine u sklopu inicijative zasadili 400-injak stabala.To nešto je bilo - grad u suradnji s Hrvatskim šumama, dakle nije sve grad sam sadio, tu su naravno školske i predškolske ustanove, kaže Kristina Kocur, pročelnica Odjela za komunalije i uređenje prostora Bjelovara.

Drveće se danas sadi na četiri lokacije, na dječjim igralištima, u ulicama i poznatom sportskom centru Borik.

- Jedan od glavnih prilaza centru Bjelovara nakon dugog niza godina dobiva novo ruho što je meni osobno, ali i nama u gradsko upravi itekako važno. Podupiremo politiku zelenog Bjelovara gdje treba biti puno drveća jer drveće znači čist zrak i očuvan okoliš, a Bjelovar to zasigurno ima, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara.

- Trenutno je u izradi strategija zelene infrastrukture kojom će planski biti smišljene zelene oaze što je edna od najznačajnijih mjera te strategije ublažavanje klimatskih promjena kojima svjedočimo, rekla je Kocur.

Iz grada pozivaju građene da sami predlože dijelove grada i ulice za koje smatraju da bi ih trebalo oplemeniti sadnjom drveća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!