Blagdan sv. Ante, brojni vjernici pronašli duhovni mir

13.06.2022.

10:28

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Fra Roko Bedalov u razgovoru s reporterom HRT-a Domagojem Puškarićem

Fra Roko Bedalov u razgovoru s reporterom HRT-a Domagojem Puškarićem

Foto: HTV / HRT

Diljem Hrvatske danas se slavio blagdan svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika djece i jednog od vjernicima najdražih svetaca.

U Zagrebu se Antunovo posebno obilježilo kod franjevaca na Svetom Duhu, a svete mise u tom svetištu održavale su se od ranih jutarnjih sati.

- Cijeloga dana ovdje je očita povezanost između vjerničkog puka i Sv. Antuna. Posebno je ovdje na Sv. Duhu jer je i sam Sv. Antun bio franjevac, a i ova crkva nosi njegovo ime, kao i župa Sv. Antuna Padovanskog. Ova župa slavi 90. godišnjicu osnutka, a samostan 100 godina. Od ranog jutra ovdje traje program, od 6 sati su svete mise, ali i ispovijedi koje su ovdje cijelog dana, rekao je u središnjem Dnevniku novinar HRT-a Domagoj Puškarić.

- Mnogi vjernici došli su pronaći svoj duhovni mir u ovom užurbanom životu i u ovom užurbanom ponedjeljku. Središnji događaj cijelog dana je euharistijsko slavlje koje upravo traje. Tisuće ljudi su došle na misu koju predvodi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. U 18 sati bio je tradicionalni blagoslov djece i ljiljana koji je simbol Sv. Antuna. Kroz sve ovo što se događa ovdje s duhovne strane je i jedan karitativni aspekt. Naime, prihod od pića i hrane koju ovdje fratri nude na prodaju, ide za pučku kuhinju koja dnevno ovdje na Sv. Duhu dnevno hrani 400-tinjak osoba, dodao je.

U prigodi proslave sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu i ove godine fratri su otvorili vrata svoga samostanskoga vrta u kojem je Pučka kuhinja ponudila izvrsna jela. Sav prihod namijenjen je velikim potrebama Pučke kuhinje.

- Sv. Antun je jedan od najvećih, najpoznatijih, najpopularnijih svetaca katoličke crkve. Mi ovdje na Sv. Duhu smo čuvari jedne kosti, relikvije iz tijela Sv. Antuna koju s ponosom izlažemo na današnji dan svim hodočasnicama, rekao je fra Roko Bedalov, župnik župe Sv. Antuna.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!