Ususret Božiću, na današnji dan - 17. prosinca, u Šibeniku se njeguje pučki običaj takozvana Proslava. Tradiciji iščekivanja velikoga blagdana, uz pjesmu i crkvena zvona, Šibenčani su dodali i gastro natjecanje u spremanju fritula.
17.12.2023.
20:47
Autor: T.D./Dnevnik/HRT
Ususret Božiću, na današnji dan - 17. prosinca, u Šibeniku se njeguje pučki običaj takozvana Proslava. Tradiciji iščekivanja velikoga blagdana, uz pjesmu i crkvena zvona, Šibenčani su dodali i gastro natjecanje u spremanju fritula.
Reporterka HTV-a Ivona Ramadža Čolić javila se u Dnevnik te rekla da je fritulada dobila ime jer su zajedništvo za blagdanskim stolom u Šibeniku uvijek pratile fritule i jer su 17. 12. mirisale iz svake kuće. Dodala je kako se natječe u parku deset ekipa.
- Zlatnu fritulu lovi HRT, šibensko-kninske snage. Svi znaju, važno je u lonac staviti dovoljno ulja da fritule ne dodiruju dno i paziti da se ne pregrije jer će se izvana zapeći, a iznutra ostati sirove, rekla je Ramadža Čolić.
Tajna dobrih fritula je ljubav prema ovom gradu, ljubav prema običajima i najviše ljubav prema fritulama.
- Žiri kaže najbolje će proći one meke kao duša i slatke kao med, a za proslavu domaći kažu da je kulturno blago, običaj višestoljetni i neće dopustiti da se utrne, rekla je Ramadža Čolić.
Točno u ponoć zazvoniti će crkvena zvona, a nagovještaj je to Božića i vrhunac proslave.
- Zvonit će i pjesma na tradicionalnom koncertu u katedrali sv. Jakova, a vodiči će održati božićnu turu posvećenu upravo tradiciji proslave. Prva tura fritula upravo je gotova, pobjedu sanjamo svi, zaključila je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora