Blaž slika pjesme i piše slike

21.10.2021.

15:13

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Rad Ilije Blažanovića Blaža

Rad Ilije Blažanovića Blaža

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ilija Blažanović Blaž, pjesnik, slikar i hrvatski branitelj, u Knjižnici Tina Ujevića predstavio je svoje pjesme i slike. Slikam pjesme i pišem slike, kaže za sebe.

Pogledajte i poslušajte njegova djela u reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

"Niti bjeline" druga je zbirka pjesama Ilije Blažanovića Blaža. Mnoge je svoje pjesme oslikao pa se stoga i izložbom slika predstavio publici u Knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu. 


Njegovo je nadahnuće život , sve što doživljava i što se u intimi prelama. Naslovom jedne njegove pjesme rečeno - "Vode života".

"Voda života"

"Voda života"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Njegovo beskrajno more, njegov život, znači stvaralaštvo u svim slobodnim trenucima. Od mladenačkih dana piše i slika, i ponosan je da su slično kreativni još šestero njegovih sestara i braće.


Veliko mu je nadahnuće djetinjstvo u Donjem Hasiću u Bosanskoj Posavini. O kupalištu na starom rukavcu Save napisao je pjesmu "Žendragu", a na istoimenoj slici pokazao koliko je njegovom srcu važna ćuprijica nad tim prvim dječjim kupalištem; nadvisuje sve divote ovoga svijeta.

"Žendragu"

"Žendragu"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nemaju sve pjesme u zbirci svoju sliku, pa tako ni prva, pjesma "Zamisli....." U njoj opisuje život čovjeka kao sliku stvorenu od puzanja, hodanja i padanja, i baš je tu pjesmu jedan štovatelj opisao kao obdukciju života.


Još mnoge pjesme čekaju da ih naslika, a slike da ih napiše. Bez obzira na sve lijepo i teško u životu za sebe tvrdi da je vječni optimist.


Izložbu možete pogledati, i pjesme pročitati, do 5. studenog u Knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu.

Slika Ilije Blažanovića Blaža

Slika Ilije Blažanovića Blaža

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!