Bolestan je Boško, najstariji boškarin u Istri

02.11.2021.

16:47

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Boško boškarin

Boško boškarin

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Boško je najstariji boškarin u Istri. Do ljeta je živio mirnim, umirovljeničkim životom na farmi prepunoj životinja, a onda je obolio od tumora. Prošloga je tjedna operiran, no za daljnje liječenje potrebna mu je posebna njega za što Udruga 'Istarsko' - Ekomuzej iz Vodnjana nema dovoljno novca. 

Boško je maza od 1200 kilograma, umiljata pogleda i karaktera, zaštitno lice farme, ali od ljeta - bolestan!

- Imao je tumornu masu na nozi, i to mu je bilo stalno upaljeno, pogotovo ljeti zbog muha. Tumor je bio toliko narasao da je bilo pitanje - operacija ili klaonica, prisjeća se Dino Babić, predsjednik Udruge 'Istarsko' - Ekomuzej Vodnjan.

Rana dobro zacjeljuje. Čekaju se rezultati biopsije, a nakon toga će biti potrebne terapija i njega. Cijena svih troškova iznosi 20 tisuća kuna kojih Udruga nema pa su, uz pomoć studenata pulskoga fakulteta, osmislili kampanju.

- Postoje različiti paketi. I najmanji iznos je relevantan za našu kampanju i zahvaljujemo svima koji su dosad već donirali, kaže Sabina Valić, projektna asistentica Udruge 'Istarsko' - Ekomuzej Vodnjan. Sad je Bošku, ali i ostalim "susjedima" potrebna stojnica na kojoj se mogu obrađivati kopita.

Boško se sa svima savršeno slaže i miljenik je djece. A nekad je služio kao radna životinja. Boškarini su bili pred izumiranjem, mislim da ih je bilo ispod 200, a sada ih je po nekim procjenama - preko 2000, kaže Denis Sgagliardi, koordinator farme 'Istarsko' -Ekomuzeja Vodnjan.

A danas su ponos Istre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!