08:13 / 11.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.G.

Bolje popraviti stari TV nego ga baciti

Elektronički otpad

Elektronički otpad

Foto: Ilustracija / Pixabay

Nije jeftinije nešto kupiti novo nego popraviti. Već godinama se preko našeg Udruženja obrtnika i Hrvatske obrtničke komore borimo da razbijemo taj birtijaški mit, kazao je Zoran Stašević, pročelnik sekcije RTV mehaničara, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".


 

Potrošačko društvo tjera na kupnju novih proizvoda, ističe Stašević i dodaje kako je on skloniji spašavanju starih elektroničkih uređanja, a time i planete Zemlje.

- Ako uzmemo jednu mrežnu karticu, ona ima cca 200 grama, ako ja nju popravim i promijenim neku komponentu, nekoliko grama će završiti na elektroničkom otpadu, a neće završiti pola kilograma, kaže Stašević.

- Nema toga što mi ne možemo popraviti, nije istina da nas je vrijeme pregazilo jer mi stalno učimo nove vještine, dodaje Stašević kao protuargument onima koji tvrde da je elektroničke uređaje danas komplicirano popravljati.

Sav elektronički tehnološki otpad koji im ostane, kaže Stašević, zbrinjavaju u reciklažnim dvorištima.

- Ništa ne završi u kanti za smeće. Nije isto kad nešto popravim pa ostane šaka otpada ili kad ide čitava kartica od 500 grama težine, poručio je građanima.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!