23:18 / 27.03.2021.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/B.A./HRT

Borba protiv raka dojke: "Uredno se pregledavam jer imam podsvjesni strah"

U Hrvatskoj se obilježava Dan narcisa

U Hrvatskoj se obilježava Dan narcisa

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj se obilježava Dan narcisa. Kampanjom se već 25. godinu želi upozoriti na problem raka dojke i važnost prevencije te pružiti potpora oboljelima i njihovim obiteljima. Od te zloćudne bolesti prema najnovijim podacima godišnje oboli 2845 žena, a, iako posljednjih godina smrtnost pada, njih 752 izgubile su životnu bitku. 

Jedinoj u obitelji, Ivani Grgurić prije četiri godine dijagnosticiran je rak dojke. 

- Otkrila sam ga na preventivnom pregledu. Operirana sam u roku od 10 dana na Institutu. Nakon toga su uslijedile kemoterapije, zračenja, injekcije, tablete koje pijem 10 godina, kazala je. 

Bolest je pobijedila. Osjeća se dobro i kaže da je sada svjesnija važnosti života i brige za zdravlje.

- Prevencija i rano otkrivanje pomažu, kao prvo, da se bolest pokuša spriječiti, a ako to nije moguće, onda da se barem otkrije što ranije kada su mogućnosti izlječenja jako dobre. Za rak dojke u ranim stadijima to je preko 90-95 posto, kaže klinički onkolog dr. sc. Davor Kust.

Za svaku ženu, ali i muškarce koji također obolijevaju od ove zloćudne bolesti, pregledi moraju postati sastavni dio života. 

Gordana Mingini kaže da joj je majka preminula od raka dojke kada je imala 48 godina. Dodaje kako se ona zbog toga redovito pregledava jer ima podsvjesni strah.  

- Pregledavajte svoje dojke, dovoljno je 5 minuta mjesečno pregledati postoji li neka promjena na dojkama. Redovito jednom godišnje zakažite ultrazvuk, naći ćete vremena jednom godišnje. Ako ste starije od 36 godina, svakako idite svake dvije godine na mamografiju, kazala je predsjednica udruge Gea iz Pule Nataša Vitasović.

Jedino tako oboljeli imaju nadu za novu priliku. 

- Narcis je simbol nade u ozdravljenje, nade u život i mi smo ovdje da damo podršku svim oboljelima, kaže predsjednica udruge P.I.N.K. Life Nives Moric.

Oboljelih je sve više. Rak dojke prema zadnjim podacima u svijetu postao je najčešći rak koji se pojavljuje, a pretekao je i rak pluća, navodi onkolog Kust.

Dovoljan je to razlog da, iako vlada pandemija COVID-a, ne zanemarujemo svoje zdravlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!