17:56 / 23.12.2020.

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Božić u Konavlima - običaji koji se i danas njeguju

-

-

Foto: - / -

Sve je spremno da Božić dočekamo u miru. U drukčijim uvjetima, lišeni čestitanja i kolendi, okrenuti obitelji i molitvi da i ova pandemija što prije prođe.
Božić u Konavlima uvijek je poseban, pun običaja koji se i dalje njeguju. Umjesto bora, na Badnjak se u kuće unosi badnjak. Uvijek domaćin kuće ubere badnjak i unosi ga u kuću kako bi ga blagoslovio - za plodnost i blagostanje koje naviješta.

- Badnjak se i danas bere isključivo od hrastovine, od dubovine, ali ne od grane duba nego bi se porezalo stablo, jedan mladi dub, rekao je Miho Katušić, Gabrile.

Badnjak se na ognjištu zakiti lovorikom , a onda blagoslovi vodom, vinom i pšenicom.

- Sada ćemo ovaj badnjak blagosloviti vinom i pšenicom da nam rodi loza i bajalica, pšenica te da Bog donese iduće godine - bolje nego ove, rekao je Marko Vodopija iz Čilipa.

Obitelj okupljena oko ognjišta s badnjakom iščekuje ponoć. Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković kazala je da se nakon polnoćke ide kolendati, čestitati svakom siromašnom, starom i nemoćnom.

U crkvi sv. Nikole u Čilipima ovih se dana užurbano pripremalo jaslice. Običaj je da one svake godine imaju neku temu. Ove godine kada smo udaljeni i na distanci - tema je blizina Boga i Božića koju svi možemo osjetiti i njoj se posvetiti.

- Ove prilike u kojim živimo su uvjetovale pristup jaslicama Betlehemu, naime,  pokušali smo u središte staviti Božić, izbjeći sve što odvlači pažnju od Božića, jaslica i onoga koji je u središtu jaslica - od Isusa, naglasio je župnik župe sv. Nikole, Čilipi don Josip Barišić.

Jaslice su izrađene od prirodnih materijala kojima obiluje ovaj kraj - mahovine, masline i kamena. Sve je spremno da Božić dočekamo u miru. U drukčijim uvjetima, lišeni čestitanja i kolendi, okrenuti obitelji i molitvi da i ova pandemija što prije prođe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!