20:13 / 22.12.2020.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Božićne lampice: kako sigurno okititi dom

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Sezona ukrašavanja domova i kićenja drvca je počela, a samim time i sezona povećane opasnosti od požara. Neispravne božićne lampice često su uzrok problema.
Mnogi su počeli ukrašavati domove i kititi drvca, a samim time povećava se i opasnost od požara. Božićne lampice često su uzrok ovakvih problema jer znaju biti neispravne, a nerijetko se, zajedno s upaljenim svijećama, ostavljaju bez nadzora.

Dom izgubljen u požaru i 2 ozlijeđene osobe epilog su samo jednog od požara prošlogodišnje sezone. Uzrok su bile neispravne lampice. Kako bi izbjegli takve situacije, ove godine vatrogasci upozoravaju.

- Cijelu godinu se ne održavaju nego ih onda samo jedanput godišnje izvadimo iz podruma, niti ne provjerimo je l' oštećeno ili nije, stavimo na bor i tu nažalost imamo veći broj intervencija. Pogotovo tih požara gdje stradaju ljudski životi i nastaje materijalna šteta, objašnjava Marko Adamčić iz JVP Zagreb za Dnevnik HRT-a. Kupci žele proći što jeftinije pa kvaliteta lampica pada u drugi plan. Sve se više traže led lampice bez obzira na podrijetlo.

- Nemam takvih iskustva, one jesu kineske, ali sve su certificirane tak' da nema greške, kaže Neven, prodavač lampica.

Zato su ove godine inspekcije počele ranije nego inače. Ispravan proizvod mora imati podatke o proizvođaču, uvozniku i sigurnosna upozorenja. Sve to mora biti na ambalaži i proizvodu.

- Za razliku od njih, ove lampice nemaju ničega, nikakvih uputa, samo je znak made in Kina i oznaka da je igračka i da nije za djecu mlađu od tri godine. Vidite na samom proizvodu, nema ni sigurnosnih uputa niti se zna proizvođač, upozorava Jozo Radoš, viši inspektor specijalist. Inspektori su do sada obavili 41 nadzor na 90 različitih modela i utvrdili kako je 23 posto bilo neispravno.

Osim na tržnicama, lampice sumnjive kvalitete i podrijetla mogu se kupiti i preko interneta, a često su upola jeftinije od onih u prodavaonicama. No pripazite jer ono što je u startu jeftinije na kraju vas može stajati mnogo više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!