Božićnih drvaca bit će u izobilju, većina su iz domaćeg uzgoja!

15.12.2021.

07:00

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Božićna drvca

Božićna drvca

Foto: Dnevnik / HRT

Na domaćem se tržištu idućih dana očekuje oko pola milijuna božićnih drvaca. Najveći dio ne dolazi iz uvoza, nego iz domaće proizvodnje. Iako se traže samo nekoliko tjedana u godini, da je riječ o poslu u kojem se može dobro zaraditi pokazuje i to da Hrvatska ima oko tisuću proizvođača božićnih drvaca.

Zvuk motorne pile u pravoj šumi na 3 i pol hektara pod gustom maglom. Za Antuna udarni radni dan u rasadniku božićnih drvaca. Slavonci najviše vole smreku - najjeftinija je i najbrže raste.

- U deset godina nekad naraste tri metra, a nekad naraste metar. To je isto kao kod svake druge proizvodnje. Kod svinja imate, stavite ih sve po 20 kila, jedna je 200, a drugi je 100. Tako su i borovi. Nema pravila, poručuje Antun Mihić, proizvođač božićnih drvaca.

Posla je mnogo - od sječe, preko pakiranja, do prodaje. Mihići se ovim bave već 28 godina. I supruga je preuzela svoj dio zaduženja.

- Od prodaje, od primanja narudžbi, zapisivanja telefona adresa i svega ostalog što ide za kućnu dostavu.

- Koliko godišnje prodate drvaca?

- Jedno dvije tisuće. Što na maloprodaju, što veleprodaju, govori Slavica Mihić.

Ima i uvoza, najviše iz Danske. Prošle godine uvezene su 133 tisuće drvaca, malo manje od trećine ukupne prodaje. Potiče se daljnji rast domaće proizvodnje, ali i kupnja prirodnih drvaca.

- Za razliku od onih plastičnih drvaca i ukrasa, ovdje je ekološki materijal, ova božićna drvca, završit će u reciklaži ili u kompostani, govori Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore.

No prije toga završit će u milijunima domova. A u njima i milijun ukusa i želja kad je drvce u pitanju.

- Da je puna i da nije previsoka i da nema onih ćelavih mjesta.

- Da ima svoju onu frizuru!

- Da bude bogata. Da ne bude ni velika, a ni previše ni mala. Neka srednja, govore ljudi u našoj anketi.

A o tome ovisi i cijena. Nije se mijenjala godinama. Od 50 do 400 kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!