Bračani podigli spomenik boćanju

31.10.2022.

07:00

Autor: Tatjana Lisičin/More/P.F./HRT

Boće i bulin

Boće i bulin

Foto: Igor Soban / Radio Rijeka

Boća je ljubav. U kamenu napravljenu Sutivanjani su je dobili od majstora iz Pučišća, a stihove od prijatelja s Visa, nadaleko poznata pučkog pjevača. Dobili su je, zapravo, i boćari i balotari. Sportaši i oni koji igraju - iz čistoga gušta.


Balota je tradicija. Ljubav. Pripadanje i povezivanje s korijenima, s naraštajima predaka. Bila bura ili kiša s neba prijetila, oni su tu. Igraju, ćakulaju, natječu se, guštaju. Ne mogu zamisliti dan bez balota i ekipe.

- Lipo je tu na žuge zaigrati. U hlodu uz bićerin i katridu...Kuri, kuri balota, fermala bak, toka, a Burte gledo priko oka....", rekao je Ante Božanić - Pepe Kalafot, na lokalnom dijalektu pa mnogim treba i prevoditelj.

- Lagano smo se uvukli, približili njima, oni su nas asimilirali kao svoje i sad smo mi ravnopravni članovi kluba. Igramo s njima kao da smo od malih nogu, objasnio je Jakša Ivanović.

Spomenik boćanju Sutivanjani su dobili od majstora iz Pučišća.

- Ovaj spomenik smo napravili konkretno mi, učenici klesarske škole u Pučišćima. Većinom iz 3. b razreda maturanti i radilo je četvero učenika na njemu. Trebalo je gotovo godinu dana, istaknuo je Bruno Knežević.

Boća je isklesana u Veselju. Cijenjenom i skupom bračkom kamenu. Majstori nisu smjeli ni milimetar pogriješiti. Cijeli trud bi, kažu, propao.

- Nakon spomenika maslinaru i nakon spomenika djevojčici koja je posvećena mački na kampanelu, i boćari su došli na red. Zašto boćanje? Zato što je boćanje najzastupljeniji sport u Sutivanu i u povijesti je Sutivana, naveo je načelnik Općine Sutivan Ranko Blažević.

- Važno je naglasiti da boćanje nije samo sport i aspekt ovog spomenika je vrlo jaka kulturološka strana jer boćanje kao zanimacija, druženje kroz povijest je konstantmo prisutna na našoj obali i otocima, u konačnici na cijelom Mediteranu, izjavio je Franjo Mlinac iz Sutivana.

Naraštajima Sutivanjani rastu uz balotu.

- Ja volim igrati balote, a najbolje je kod balota je kad pobijedimo i osvojimo bodove, kazao je Nikola Ljubetić.

Silvestar dobro zna što je bulin.

- Mala lopta koja se prva baca i čija balota bude bliža njoj on dobije punat, objasnio je Silvestar Rakela.

- Meni nono svaki dan igra, super igra i često pobjeđuje, pohvalila se Eli Anibalović.

Zaslužili su boćari spomenik brojnim sportskim uspjesima. Od osnutka prije 43 godine osvajali su zlata na državnim prvenstvima, odgajali državne reprezentativce. U prvoj su hrvatskoj ligi jug. Jedan od četiri boćarska kluba na Braču danas se suočava s problemima, boji se za opstanak.

- Liga koja je zahtjevna, liga koja iziskuje sredstva i liga koja za sada funkcionira. Bilo je tu poteškoća, bilo je tu svega, ali plivamo. Zahvaljujući ljudima entuzijastima. Nadam se da bi klub mogao parirati onoj baloti tamo i s njom imati jedan kontinuitet, smatra predsjednik Boćarkog kluba Stivan Dražen Kirigin.

Kontinuitet koji bi, želja je kluba, moglo jamčiti i osnivanje škole. Naslonjeni na tradiciju balota, ondje bi se odgajali mladi sportaši koji bi svom mjestu i otoku donosili uspjeh i ponos.

- Naš je don na broški žug u Sutivanu, brzinac, pojedinac, štafeta i krug. Prva liga, druga liga, i svi drugi ca igraju, sa družbom se zabovjaju. Balotori! Pozdrav od Pepe Kalafota, iz Komiže, neka se dižeeee sve više i više, poručio je po domaći Ante Božanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!