Brođaninu Stjepanu Kirhoferu priznanje Pravednik među narodima

17.05.2022.

16:06

Autor: V.K./HRT/Hina

Priznanje Pravednik među narodima

Priznanje Pravednik među narodima

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

U organizaciji veleposlanstva Izraela i Grada Slavonskom Broda u utorak je održana prigodna svečanost postumne dodjele priznanja Pravednik među narodima Stjepanu Kirhoferu za spašavanje židovskog dječaka Ljube Pechija u vrijeme 2. Svjetskog rata.

Kirhoferu je priznanje dodijeljeno jer je tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta spasio tada 7-godišnjeg židovskog dječaka Ljubu Pechija, koji je za ovu prigodu doputovao iz SAD-a gdje živi.

Priznanje Pravednik među narodima je Stjepanovoj unuci Mirti Kirhofer u Slavonskom Brodu uručio veleposlanik Države Izrael Ilan Mor.

U izjavi novinarima Ljubo Pechi (88) rekao je da je u Slavonskom Brodu proveo dvije lijepe, ali opasne godine kada su ga ustaše 1943. odvele u zatvor, iz kojeg ga je Stjepan Kirhofer uspio spasili samo šest sati prije nego je vlak s drugim zatvorenicima otišao u logor u Njemačku.

- Godinama nisam mogao govoriti o ovome. Kao nijemi film, živio sam kao u zatvoru bez rešetki. Nakon što sam potražio pomoć ponovno sam počeo živjeti. Moj život je odličan, imam sina, unuke. Sad sam u mirovini i ne može biti bolje, rekao je Ljubo Peći.

- Moj djed nije dvojio kada je došao trenutak da zaštiti Ljubu. Ja nisam upoznala djeda, jer je umro 10 godina prije mog rođenja. Međutim njegov utjecaj je bio veliki i nastavlja se i sada, istaknula je u emotivnoj izjavi Mirta Kirhofer.

- Nadam se da će priča o njegovoj nesebičnosti biti na ponos ne samo našoj obitelji, već i cijelom Slavonskom Brodu, dodala je Stjepanova unuka Mirta.

Mor: Svatko ima mogućnost odabira učiniti pravu stvar kada je suočen s nečovječnošću

Vjerujem da svatko od nas, svaki muškarac ili žena može napraviti razliku, te nadalje svatko od nas ima mogućnost odabira između pravog i krivog, te odabira da učini pravu stvar kada je suočen s nečovječnošću, izjavio je izraelski veleposlanik Mor.

Napomenuo je da u Hrvatskoj još ima gradova u kojima ulice nose imena "zloglasnih ljudi". "Ono čega bismo se trebali sjećati, ne samo u Hrvatskoj, nisu ti krivci, ubojice, i njihovi suradnici, već životi koji su zbog tih ljudi i tih ideologija izgubljeni", naglasio je Mor, podsjetivši da je do nedavno i Slavonski Brod imao jednu takvu ulicu (po imenu književnika i ministra za vrijeme NDH Mile Budaka).

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je da turbulentna vremena izrode heroje, a ovo priznanje Pravednik među narodima je odavanje počasti i drugim sličnim neispričanim pričama.

Podsjetio je na velika stradanja Slavonskog Broda u Drugom svjetskom ratu, kao i prije 30 godina kada je tijekom Domovinskog u ovom gradu poginulo 28-ero djece.

Priznanje Pravednik među narodima primilo je ukupno 27.000 pojedinaca, među njima su 123 Hrvata, a dodjeljuje ga Memorijalni centar Jad Vašem iz Izraela, Priznanje Pravednik među narodima dodjeljuje se nežidovima koji su riskirali svoje živote da tijekom Holokausta spase Židove.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!